Inghet, temperaturi negative si risc de inundatii dupa ninsori. N-am mai avut vreme atat de rea in aprilie de peste 20 de ani

×
Codul embed a fost copiat

Meteorologii anunta ca n-am mai avut vreme atat de rea in aprilie de peste 20 de ani. Cantitatea de precipitatii cazuta in ultimele doua zile este egala cu cea pentru o luna intreaga.

Va continua sa ninga in Moldova si in zona Carpatilor Orientali si Meridionali iar stratul de zapada o sa mai creasca. Mai jos in sud estul tarii, precipitatiile se vor transforma in lapovita si vor masura 20 de litri pe metru patrat.

In acest sens pana diseara la ora 20:00 hidrologii au atentionat autoritatile din sud-estul tarii ca pe raurile din cel putin 10 judete e posibil sa se formeze viituri.

Si temperaturile au scazut foarte mult, sunt minus 10 grade acum la statia de la Iezer si 0 grade prin Moldova. Vremea va continua sa se raceasca iar meteorologii ne avertizeaza ca la noapte in toata tara temperaturile vor fi negative.

Se va produce bruma si in unele locuri inghet. Vor fi minus 10 in depresiuni. Desi ar fi trebuit sa avem cel putin 8 grade. In Bucuresti la noapte vor fi -3 grade, -6 prin Modova.

Citește și
zapada
Cod Portocaliu de ninsori pana vineri, vantul va depasi 80 de km/h la munte. Zapada a atins 50 cm in Gorj
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Sunt temperaturi de februarie, nu aprilie. Am si vesti bune, de saptamana viitoare vremea se incalzeste si devine insorita cu temperaturi chiar peste 20 de grade la inceput de mai.

Informare meteo de inghet la sol si vreme rece

Meteorologii au emis, vineri, o informare de bruma, inghet la sol si vreme deosebit de rece, valabila in toata tara, pana sambata dimineata. Vremea va fi deosebit de rece pentru aceasta perioada in toate regiunile, anunta Administratia Nationala de Meteorologie.

In noaptea de vineri spre sambata temperaturile vor fi preponderent negative, se va produce bruma in cea mai mare parte a tarii si, local, inghet la sol, precizeaza ANM. Informarea meteorologilor vizeaza intervalul vineri, ora 9.00 - sambata, ora 9.00.

Cod galben de vant puternic si ninsori in 17 judete

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, vineri dimineata, o atentionare cod galben de intensificari ale vantului, ninsori si strat de zapada, valabila in 17 judete, pana dupa-amiaza.

Astfel, pana la ora 14, vantul va avea intensificari temporare in regiunile estice, unde viteza la rafala va atinge 55-65 de kilometri pe ora, precum si la munte, unde se vor depasi 70 de kilometri pe ora, iar zapada va fi spulberata.

De asemenea, in Moldova si in zona Carpatilor Meridionali si Orientali va continua sa ninga si se va depune strat de zapada, iar in nord-estul Munteniei si nordul Dobrogei vor fi precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, avertizeaza meteorologii.

Ei precizeaza ca, pe arii restranse, se vor cumula cantitati de precipitatii de 15-20 de litri pe metru patrat. Atentionarea cod galben vizeaza judetele Suceava, Harghita, Neamt, Iasi, Sibiu, Brasov, Covasna, Bacau, Vaslui, Buzau, Vrancea, Galati, Arges, Dambovita, Prahova, Braila si Tulcea.

Strat consistent de zapada in multe zone din Transilvania; meteorologii anunta ca precipitatiile se vor opri la noapte, dar vine frigul

Un strat consistent de zapada s-a depus in multe zone din Transilvania in ultimele 24 de ore, inregistrandu-se 20 de centimetri la Sfantu Gheorghe, 15 centimetri la Miercurea Ciuc si Intorsura Buzaului si 14 centimetri la Brasov.

Meteorologii anunta ca in noaptea de vineri spre sambata va fi mult mai frig, intrucat se opresc precipitatiile, iar temperaturile vor scadea pana la minus 10 grade Celsius.

Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional (CMR) Transilvania Sud Sibiu, Nicolae Rusanu, a declarat, vineri, corespondentului News.ro, ca in noaptea de joi spre vineri a nins destul de mult in zona deservita de CMR Sibiu – adica in judetele Sibiu, Brasov, Alba, Mures, Covasna si Harghita.

Astfel, stratul de zapada este de 20 de centimetri la Sfantu Gheorghe, 15 centimetri la Miercurea Ciuc si Intorsura Buzaului, 14 centimetri la Brasov, 8 centimetri la Tarnaveni – Bobohalma, 6 centimetri la Toplita, 5 centimetri la Baraolt, 3 centimetri la Targu Secuiesc si un centimetru la Sibiu si Fagaras.

De asemenea, in zona montana stratul nou de zapada depus este consistent, inregistrandu-se peste 180 de centimetri la Balea Lac, aproape 30 de centimetri fiind strat nou depus.

Se mai inregistreaza 22 de centimetri la Paltinis, 72 de centimetri la Varful Lacaut, 40 de centimetri la Vargul Bucium si 30 de centimetri la Varful Omu.

In ceea ce priveste regimul termic de noaptea trecuta, Nicolae Rusanu a precizat ca minimele au scazut pana in jurul valorilor de minus 4 – minus 5 grade Celsius, nefiind cea mai friguroasa noapte din aceasta perioada.

”Noaptea trecuta (joi spre vineri – n.r) nu a fost foarte frig, deoarece a fost innorat si s-au inregistrat precipitatii. Vremea inregistrata in aceasta perioada nu este chiar normala, dar nici iesita din comun nu este.

S-au mai inregistrat ninsori si temperaturi scazute in luna aprilie. De exemplu, in anul 2006, in jur de 14 – 17 aprilie am avut cam aceeasi vreme. De asemenea, s-a mai intamplat sa ninga chiar si la 1 mai”, a declarat Nicolae Rusanu.

Potrivit acestuia, precipitatiile vor continua sa cada pe toata durata zilei de vineri, dar se restrang spre seara, in noaptea de vineri spre sambata cerul fiind senin. De aceea se vor inregistra temperaturi mult mai scazute, care pot ajunge la minus 10 grade Celsius in judetul Harghita.

Meteorologii mai anunta ca dupa acest weekend vremea se va incalzi, procesul accentuat de incalzire urmand a fi vizibil luni si marti.
 

Prognoza meteo pentru urmatoarele 3 zile

Sambata, desi temperaturile cresc, vremea va fi rece pentru aceasta data. In vest, nord si centru apar innorari si ploi; iar pe la munte se mai anunta ceva lapovita si ninsoare. In sud si in sud-est asteptam timp frumos.

Duminica vin ploi locale in nord, centru si est. In rest vom avea atmosfera schimbatoare, cu cativa stropi de ploaie; iar in zona montane mai apar ceva ninsori si lapovita.

Luni se mai incalzeste putin, dar temperaturile raman sub valorile normale. Ziua va fi placuta, dar pe seara si noaptea, in vest si nord-vest se intorc ploile.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Ninsori si viscol ca in plina iarna: sosele blocate si mii de case ramase fara curent. Vineri, vremea rea va lovi din nou
Ninsori si viscol ca in plina iarna: sosele blocate si mii de case ramase fara curent. Vineri, vremea rea va lovi din nou

Ninge si viscoleste ca in plina iarna, desi ne pregatim de 1 mai. Atat de multa zapada s-a asternut, incat s-au blocat portiuni de drumuri, copacii au cazut peste masini si mii de case din zeci de localitati au ramas fara curent.

Cod Portocaliu de ninsori pana vineri, vantul va depasi 80 de km/h la munte. Zapada a atins 50 cm in Gorj
Cod Portocaliu de ninsori pana vineri, vantul va depasi 80 de km/h la munte. Zapada a atins 50 cm in Gorj

 Meteorologii au emis un nou cod portocaliu de ninsori pentru mai multe judete, la munte urmand sa fie viscol cu rafale de pana la 80 de km/h.

Pareri impartite dupa ce RADET a dat drumul la caldura in calorifere. Cum puteti afla daca blocul primeste agent termic
Pareri impartite dupa ce RADET a dat drumul la caldura in calorifere. Cum puteti afla daca blocul primeste agent termic

Vremea mult prea rece pentru aceasta perioada schimba si legile. Va fi va modificata hotararea care stabileste cand primeste populatia caldura de la regiile de termoficare.

Vremea rea si frigul le dau fiori reci agricultorilor. Masurile luate pentru a nu se trezi cu recoltele distruse
Vremea rea si frigul le dau fiori reci agricultorilor. Masurile luate pentru a nu se trezi cu recoltele distruse

In urmatoarele nopti sunt anuntate temperaturi de minus 2 grade care vor compromite culturile si livezile in floare. Ca sa le protejeze, oamenii au aprins mai multe focuri in apropierea pomilor si au dublat foliile solariilor.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.