Digul de la Costinești se prăbușește, iar primarul spune că nu poate interveni. În acest timp, turiștii ignoră pericolul
Cei care şi-au programat anul acesta vacanţa de vară la Costinești, trebuie să ştie că în zona de nord s-au prăbuşit zeci de metri de faleză, din cauza eroziunii, iar autorităţile au interzis plaja și scăldatul.
La licitația pentru consolidarea falezei și extinderea plajei din Costinești, niciunul dintre ofertanți nu s-a calificat. Așa că, prea curând, nu vom vedea schimbări în bine.
Furtunile din Marea Neagră, dar şi infiltraţiile au muşcat fără milă dintr-o porţiune de plajă, aflată în nordul staţiunii Costinești.
Zona periculoasă, care de altfel a fost închisă, se întinde din dreptul străzii Azurului și până în dreptul unui restaurant. În zonă se află un cartier plin de pensiuni care vara găzduiesc sute de turiști. În acest perimetru plaja a dispărut, iar valurile desprind în continuare bolovani grei din faleză.
Stila Pașa, proprietarul unei pensiuni: „E o mare problemă, mai ales eu sunt primul aici, nu știm, se duce și hotelul, nu se duce."
În ciuda pericolului, turiștii care vor intimitate vin aici să stea la soare.
Pilonii de susținere care au fost montați pentru a împiedica eroziunea au început să se prăbușească în mare. Autoritățile au montat și câteva panouri prin care îi avertizează pe oameni că zona este periculoasă și accesul interzis.
Cei din primărie susțin că au mâinile legate în situația de față. Faleza ține de cei de la Apele Române.
Dumitru Jeanu, primar Costinești: „Este un real pericol pentru turiștii care vin în Costinești, nu numai pentru turiști, dar și pentru localnici, cei de la Apele Române au blocat zona, dar totuși turiștii fac plajă în zonă, din păcate. Așteptăm, noi nu putem să facem nicio cheltuială.”
„Da, bineînțeles că este periculoasă, nu știu cum vor amenaja sau ce vor amenaja", spune un localnic.
Mugurel Călin, consilier local: „Marea lucrează, în fiecare an, la fiecare furtună, de fiecare dată zona se prăbușește tot mai mult. Soluția ar veni de la cei de la Apele Române, noi nu putem decât să așteptăm."
Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral spun că stațiunea va beneficia de protecție costieră pe 2 km și jumătate în cadrul proiectului de extindere a plajelor, care, din păcate, stagnează aici. Nicio firmă nu s-a calificat la licitație. Așa că, în acest sezon estival, lucrurile vor rămâne la fel. În prezent, Administrația Bazinală „monitorizează zona și a îngrădit-o pentru siguranța localnicilor și turiștilor."