Conturile de Revolut pot fi urmărite de ANAF. Un executor a reușit chiar să obțină blocarea lor
Conturile utilizatorilor aplicației financiare „Revolut” pot fi urmărite de ANAF și ar putea fi blocate în situațiile în care clienții au datorii neplătite.
Două instanțe din România au admis deja cereri de validare a popririi pe conturi „Revolut”, pentru a recupera datoriile unei bănci de aproximativ 45 de mii de lei. Deciziile nu sunt deocamdată definitive.
Un executor judecătoresc din București s-a ocupat de recuperarea unei datorii de aproximativ 45 de mii de lei, pe care doi români o au către o bancă. Ca să-i determine să își plătească datoriile, executorul a cerut poprire pe conturile de Revolut.
Sandu Ionuț, executor judecătoresc: „În urma unor plăți parțiale primite în dosar am observat că aceste plăți vin din conturi de Libra Bank prin intermediul emitentului de monedă electronică Revolut. În urma acestei informații am dispus înființarea popririi asupra acelor conturi deschise la Libra Bank.”
Executorii s-au lovit însă de un refuz din partea „Libra Internet Bank”. Reprezentanții instituției au explicat că: ”Libra Internet Bank este furnizor de tehnologie bancară către Revolut, iar Revolut gestionează în totalitate relația cu clienţii săi.”
Libra Internet Bank își menține ferm poziția exprimată la încheierea parteneriatului cu Revolut, în sensul în care „Libra Internet Bank este furnizor de tehnologie bancară către Revolut, iar Revolut gestionează în totalitate relația cu clienţii săi (clienți Revolut). Un client Revolut nu este și un client Libra Internet Bank, toate serviciile oferite de către Revolut fiind complet gestionate de către Revolut.”
Judecătoriile din Buftea și Slobozia au admis însă cererile de validare a popririlor și solicită băncii să plătească datoriile din conturile Revolut. Deciziile nu sunt definitive.
Sandu Ionuț, executor judecătoresc: „Ambele instanțe au surprins ceea ce noi am scos în evidență, și anume debitorul este clientul Libra Bank întrucât Revolut a acționat în calitate de mandatar al acestuia și a deschis conturi de plăți la acea unitate bancară. Legea spune că emitentul de monedă electronică deschide conturi nu în nume propriu, ci în numele clienţilor.”
În plus, clienţii Revolut sunt de-acum şi în vizorul Fiscului.
De la începutul verii ANAF poate să urmărească tranzacțiile făcute prin aplicația financiară, după ce Revolut a notificat oficial Banca Naţională a României că oferă servicii bancare pe teritoriul țării noastre.
Cu alte cuvinte, Revolut funcționeză acum pe teritoriul țării noastre similar cu o bancă tradițională și are obligația de a transmite către ANAF informații despre rulajele și soldurile conturilor clienților săi.
Renumita aplicație este foarte populară la noi în țară. milioane de români o utilizează zilnic chiar și pentru plăți mărunte.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Revolut Banca, executor judecatoresc, poprire,
Dată publicare:
25-07-2022 20:10