Dezvoltatorii imobiliari vor fi obligați să monteze stații de încărcare pentru mașinile electrice, în blocurile noi
Dezvoltatorii imobiliari vor fi obligați să monteze stații de încărcare pentru mașinile electrice, în blocurile noi de locuințe. Cel puțin asta prevede un proiect lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Dacă până acum, ansamblurile rezidențiale trebuia să asigure doar infrastructura pentru montarea ulterioară a echipamentelor, acum se vorbește despre o stație la 5 locuri de parcare.
Răzvan Margescu este dezvoltator imobiliar si a venit cu o solutie pentru a reduce din costurile incarcarii unei masini electrice. Pe acoperisul unui complex rezidential ridicat de curind a montat panouri fotovoltaice. Urmeaza să instaleze și stații de încărcare pentru mașinile electrice.
Răzvan Mărgescu, dezvoltator imobiliar: „Noi, în momentul de față, avem peste 90 de locuri de parcare vizate vizitatorilor, amenajate în complexul nostrum. O parte din aceste locuri de parcare le vom converti în locuri de parcare cu stații de încărcare cu mașini electrice, astfel încât să putem să dăm șansa atât proprietarilor din complexul nostru care prin rotație vor putea utiliza stațiile de încărcare, cât și vizitatorilor acestora să își încarce mașinile într-un regim să zicem public.”
Stațiile de încărcare vor fi obligatorii în noile ansambluri rezidențiale, dar și în cele vechi care urmează să fie renovate, conform proiectului de ordonanță, care va modifica legea actuală. Mai exact, acum dezvoltatorii imobiliari trebuie să asigure în clădirile de locuințe noi sau renovate major doar instalarea tubulaturii pentru cablurile electrice, nu și montarea stațiilor.
Lucrurile se vor schimba.
În ansamblurile care au mai mult de 10 locuri de parcare va fi un punct de încărcare la fiecare 5 locuri. Masura va creste costurile, în condițiile în care țara noastră nu are infrastructura necesară, spun dezvoltatorii imobiliari. Cine vrea sa isi monteze acasa o stație de încărcare va da în jur de o mie de euro, însă prețul sare în funcție de facilități.
Despina Ponomarenco, președinte BREC: „Desigur, aceste investiții se traduc în costuri mai mari și în prețuri mai mari ale locurilor de parcare. Când ai un cost de 10, 15, 20 de mii de euro în plus, asta poate să însemne mobilarea apartamentului și ajunge în cele mai multe cazuri în care parcările nu sunt pline, mai mult de jumătate din ele sunt goale și se blochează străzile din jurul blocurilor respective unde parchează oamenii aceștia care nu reușesc sa-și permită locurile de parcare.”
În România sunt aproximativ 1700 de puncte de încărcare, de 67 de ori mai puține decât în Olanda, de exemplu. Asta deși în 2022 mașinile electrice și cele plug-in hybrid au avut o creștere în vânzări de aproape 50 de procente față de 2021.
Sursa: Pro TV
Etichete: locuri de parcare, dezvoltatori imobiliari,
Dată publicare:
20-03-2023 10:03