Gratierea si modificarile CP, in dezbatere publica, luni. Ministrul NU renunta la cele 2 acte si ignora cererea presedintelui
Gratierea si modificarile aduse Codului Penal au fost luni in dezbatere publica. Ministrul Justitiei a consultat pe aceste teme sute de persoane, oameni simpli, sau reprezentanti ai unor ONG-uri.
Desfasurarea dezbaterii:
► Lista completa a participantilor
► Becali: Gratierea trebuie data, dar nu asa
► Primele declaratii ale Ministrului Justitiei
► Becali: E un proiect smecheresc
► Inchisorile, comparate cu lagarele naziste
► ONG-ul lui Dan Voiculescu a adus plicuri cu gandaci din inchisoare
► "Poporul roman ar trebui sa faca fapte de dementa"
► Victimele Mineriadelor: Iliescu ar putea fi ajutat de OUG-uri
► CEDO, "gasca de infractori"
► Niciun om politic nu va beneficia de ordonante
► "Fiul meu a furat 3 masini de foame"
► "Sa zicem mersi ca PSD-ul a oprit macelul aseara"
► Declaratiile ministrului Justitiei, la finalul dezbaterii
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei mai multi i-au cerut lui Florin Iordache sa retraga respectivele acte normative, ba chiar sa demisioneze. Nu putine au fost momentele in care participantii la discutii au aplaudat zgomotos, ori au huiduit. La final oficialul de la justitie a transmis ca va lua o decizie abia dupa ce se va consulta cu premierul Sorin Grindeanu.
Florin Iordache nu pare sa fi fost influentat nicio clipa de cei care au criticat aspru proiectele sale de ordonanta de urgenta privind gratierea dar si schimbarea unor articole din codul penal.
Intr-o sala mica, improprie pentru o asemenea intalnire cu un numar mare de participanti, peste 150, discutiile s-au invartit in jurul efectelor pe care le vor avea cele doua proiecte de lege.
Gigi Becali: "Proiectul pe care l-ati facut este un proiect smecheresc, avand in vedere cum sunt puse punctele. Dau exemplu Visinescu. A luat 20 de ani. Cu proiectul asta, peste 3 ani e acasa. 20 de ani, jumate din pedeapsa, o treime ca are peste 60 de ani si peste 3 ani este acasa."
Si totusi, acelasi Gigi Becali a pledat pentru gratiere. Lui i s-au alaturat si alte persoane. De pilda, o doamna al carui sot este condamnat la 11 ani de inchisoare pentru trafic de droguri a vrut sa stie cum ar putea beneficia si el de gratiere. Iar o mama i-a cerut ministrului Iordache sa ii salveze fiul din puscarie dupa ce a fost inchis pentru furt de masini.
La randul sau un barbat a cerut in numele ''Organizatiei Haiducilor'' ca detinutii care se incadreaza in proiectul ministrului Iordache sa fie gratiati.
Ministrul a refuzat sa spuna in cel fel va tine cont de propunerile primite si a repetat ca nu vor fi eliberati violatorii sau criminalii, nici cei acuzati de fapte de coruptie sau recidivistii.
Florin Iordache: ''Politica penala este a statului, nu are in vedere o anumita persoana si nu a facut ordonantele pentru ea."
Exista suficiente voci care se intreaba retoric daca dupa aceasta posibila eliberare in masa - sunt vizati mii de detinuti - statul este pregatit sau nu cu programe pentru ca in scurt timp cei eliberati sa nu sa se intoarca dupa gratii pentru ca gradul de recidiva este mare.
Ministerul Justitiei a primit deja pe aceasta tema doua avize negative din partea CSM.
Declaratiile ministrului Justitiei
Ministrul Florin Iordache a spus, la declaratiile de la finalul dezbaterii publice ca se vor analiza toate propunerile referiutoare la cele 2 acte normative. "Referitor la gratiere - nu se adreseaza criminalilor, violatorilor, celor acuzati de fapte de coruptie, principalul cel mai important e recuperarea prejudiciului. In al doilea act am tinut cont de recomandarile CCR. Acum un an s-au reparat prin ordonanta 60 de modificari, acum incercam sa remediem 6, era treaba Parlamentului, dar nu a facut-o. Saptamana trecuta CCR a gasit inca alte 6 articole, asteptam motivarea".
Ministrul a sugerat ca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea in Parlament pe aceste acte. El a declarat ca nu poate spune ce varianta va alege pentru adoptarea acestora. "Actele nu se fac pentru o singura persoana", a repetat el, precizand ca "varianta initiala va fi amendata".
"Avem in vedere un pachet mai larg, sa amendam recursul in compensare si, ca pentru infractiunile usoare, sa functioneze sistemul cu bratari".
Legata de referendumul declansat de presedinte, Iordache nu a facut nicio precizare, dar a spus ca actele sunt propunerea ministerului, nu a PSD, si ca "voi veni in fata Guvernului cu niste acte coerente, care sa respecte consultarea publica".
Corespondentul Pro TV Ovidiu Oanta transmite LIVE de la dezbatere.
Lista participantilor la dezbatere:
Becali: Gratierea trebuie data, dar nu asa
"Gratierea trebuie data, ca stiu ce-ai acolo si de-aia sunt aici. Dar nu se poate asa, ca de-aia au iesit si oamenii in strada", a spus Becali, inainte de a intra in sala. "Daca faci un proiect de gratiere numai pentru abuz in serviciu si accidente rutiere, normal, ma, ca oamenii aia ies si nu ai cum sa ii ignori"
Primele declaratii ale Ministrului Justitiei
Ministrul Justitiei a spus, la inceptul dezbaterii, ca de proiectul privind gratierea nu vor beneficia violatorii, criminalii, persoanele acuzate de fapte de coruptie sau recidivistii, iar recuperarea prejudiciilor este o conditie pbligatorie. Legat de modificarea codurilor penale, Iordache a afirmat ca CCR a decis saptamana trecuta ca 6 articole din codurile penale sunt neconstitutionale, deci trebuie modificate.
La dezbatere participa fostul avocat al fratilor Camataru, Mihai Costea, condamnat la 13 ani de inchisoare cu executare pentru inselaciune, avocatul Florin Ghiulbenghian, condamnat la 4 ani de inchisoare, si Florentin Scaletchi, fostul presedinte al OADO, condamnat la sase ani de inchisoare pentru trafic de influenta.
Inchisorile, comparate cu lagarele naziste
Unul dintre participantii la dezbatere a criticat copnditiile din inchisori si a spus ca este ca in "lagarele de concentrare nemtesti", facand apoi aluzie la presedintele Iohannis. Declaratiile sale au starnit hohote de ras in sala.
Becali: E un proiect smecheresc
"Este un proiect smecheresc. Va dau cazul Visinescu: iese peste trei ani. De aia oamenii ies in strada. Eu am propus intre trei si patru ani pentru abuz in serviciu”, a spus Becali, la inceputul consultarii publice. „Ala care a furat un carnat e la puscarie, ala care a furat 200 de milioane este gratiat. Directorii de penitenciare sunt stapani de sclavi”. Becali a acuzat Administratia Nationala a Penitenciarelor pentru conditiile din inchisori si a spus ca gratierea ar trebui sa vizeze intre 6.000 si 7.000 de detinuti.
Iordache, declarat erou de un participant
“Pentru mine sunteti niste eroi, va luptati cu niste acoperiti care au dosare ascunse", ii transmite un participant ministrului. "Vad oameni lipsiti de inima, care nu au mila, nu au Dumnezeu. Nu este normal, sunt oameni rai, sa le fie rusine in fata lui Dumnezeu. Toti judecatorii incalca legea”.
Un alt participant i-a cerut demisia ministrului Iordache, transmitandu-i ca e deja "un personaj de trista amintire". Reprezentanta APADOR-CH a cerut retragerea ordonantelor de urgenta si discutarea lor in procedura normala in Parlament.
ONG-ul lui Dan Voiculescu a adus plicuri cu gandaci din inchisoare
Reprezentantii altor ONG-uri sustin necesitatea gratierii ba chiar extinderea acesteia si la alte fapte: Participa si FACIAS, un ONG infiintat de Dan Voiculescu.
Reprezentantul FACIAS a propus extinderea prevederilor din ordonantele de urgenta si o “redozare” a pedepselor mai mari de cinci ani. El a prezentat un plic pe care l-ar fi primit la sediul ONG-ului, in care se afla „exemplare vii de plosnite si gandaci, culese de pe saltele din penitenciare”.
"Poporul roman ar trebui sa faca fapte de dementa"
O participanta s-a prezentat drept psiholog si a spus ca poporul roman ar trebui sa faca si "fapte de dementa", corectand ulterior in "clementa".
Mai multi participanti au sustinut inlocuirea gratierii colective cu gratieri individuale, in functie de situatiile sociale ale respectivilor detinuti.
Victimele Mineriadelor: Iliescu ar putea fi ajutat de OUG-uri
Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a sugerat ca ordonantele l-ar juta pe Ion Iliescu sa scape de acuzatiile din Dosarul Mineriadei. "Vedem, dupa foarte mult timp, ca Ion Iliescu este pus sub acuzare. Si dumnenavoastra ce faceti? N-a omorat pe nimeni, nu a violat pe nimeni, doar a organizat o represiune. Nu suntem de acord cu aceste ordonante. Dezbateti in Parlament aceste proiecte. In trei zile venim aici si protestam, sa aratam ce face PSD", a spus Viorel Ene.
Gheorghe Dobrican, profesor in drept, fost judecator, sustine ca a propus in trecut o cale de corectare a erorilor judiciare. "Puteati evita toate aceste dispute, daca promovati o cale legislativa. Aveati o majoritate legera, nu aveati nevoie de aceasta invrajbire." El sustine ca a fost citat in decizia CCR si i-a acuzat pe ceilalti participanti ca "nu citesc, sunt urechisti". Fostul magistrat a inceput sa urle.
Dezbaterea s-a reluat dupa o pauza de un sfert de ora. O femeie sustine ca la CEDO este "o gasca de infractori". "Socrul lui Iulia Motoc a intrat in curtea mea trei metri. Dati legea raspunderii magistratilor, nu mai pot!", striga femeia, plangand. "Am ajuns bataia de joc a acestor infractori, mi-au daramat casa".
O alta participanta sustine ca Dan Adamescu a prejudiciat-o si a amenintat-o cu moartea, dar "nu merita sa moarta in spital".
Niciun om politic nu va beneficia de ordonante
Intrebat daca vreun om politic va fi beneficiarul ordonantelor, ministrul Justitiei a raspuns doar "Nu". "Deci ati spus pe camera ca niciun om politic nu va beneficia de ordonante", a afirmat cel care a pus intrebarea, ministrul confirmand.
"Fiul meu a furat 3 masini de foame"
O participanta a inceput sa tipe si sa planga. “In spatele meu in stanga si in dreapta sunt doar oamenii care sunt contra amnistiei. Nu stiu cum o sa puteti face fata la atatea idei. Este contra domnului Dragnea, este contra PSD. Eu am baiatul, a furat 3 masini. Acestia sunt oamenii scosi in strada de Iohannis. Toti sa-i amnistieze, nu se poate, moare copiii in puscarie, a gresit, a platit.”
Femneia a precizat ca fiul ei a furat 3 masini "de foame" si l-a acuzat pe fostul presedinte Basescu, apoi a cerut o audienta la ministrul Justitiei".
“Pe sectorul 4, justitia este o adevarata Omerta”, sustine un barbat, care afirma ca i s-a spart usa de catre fosta concubina, cu cooperarea politistilor, si i s-a luat copilul. “Aveam dovezi incriminatoare la adresa politistilor, s-a intrat in casa cu mandat, au luat tot, mi s-a cerut sa dau bani ca sa fac pace cu partea adversa, prostituate si proxeneti din lumea videochatului. Acolo se consuma droguri. Mi-am luat condamnare cu suspendare. E un sector unde se musamalizeaza un masacru si un pedofil e lasat in libertate”
"Sa zicem mersi ca PSD-ul a oprit macelul aseara"
Si alti participanti par sa fi profitat de ocazie ca sa prezinte probleme personale si a se plange ministrului Justitiei
"Sa se desfiinteze toate partidele, sa existe doar partidul femeilor, partidul barbatilor si partidul tineretului. Sa zicem mersi ca PSD-ul a oprit macelul aseara, e numai vina instantelor", afirma o doamna. Ea sugereaza ca fiul ei s-a sinucis din cauza unei decizii de divort si sustine ca ar trebui reinfiintata curtea cu jurati. "Legea este foarte buna, orice forma de abuz este condamnabila, imunitatea sa fie inlaturata la toate nivelurile, inclusiv la domnul presedinte, factorul care a incitat strada impotriva fratilor romani". Femeia sugereaza ca toate mitingurile sa aiba loc pe un stadion, pentru ca "toate energiile negative care se manifesta astfel produc miscari telurice". Ea a cerut ca ministrul "sa infiinteze in tara un fel de CEDO".
Potrivit MJ, luni, 30 ianuarie, intre orele 10,00 - 12,00, la sediul Ministerului Justitiei este organizata o dezbatere cu privire la proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala si proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind gratierea unor pedepse. Timpul alocat fiecarei interventii este de trei minute pentru fiecare asociatie, respectiv participant individual, anunta MJ. Ministrul Justitiei anunta sambata ca reprezentantii presei vor avea acces la dezbatere, fie ca s-au inscris sau nu, dar ca filmarea nu va fi permisa decat in primele minute.
Ministrul s-a aratat deschis oricarei variante pentru adoptarea actelor: in regim de urgenta, prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului sau cea a unor proiecte de legi adoptate de senatori si deputati. Proiectele au primit deja aviz negativ de la CSM iar presedintele Iohannis le-a criticat dur si a declansat apoi procedura pentru declansarea unui referendum pe tema justitiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: cod penal, presa, oug, dezbatere, florin iordache, gratiere, george becali,
Dată publicare:
30-01-2017 09:22