Dezbatere publica la Justitie, pe tema codurilor penale, cu usile inchise. Tudorel Toader a iesit din sala dupa o ora


Ultimul update: Sambata 29 Aprilie 2017 07:09
Data publicarii: Miercuri 26 Aprilie 2017 11:14
Categorie: Stiri actuale

La Ministerul Justitiei are o noua dezbatere publica pe tema modificarilor propuse in ceea ce priveste codurile penale.

Tudorel Toader nu este insa primul ministru care recurge la o astfel de consultare. Fostul titular de la justitie, Florin Iordache, a fost acuzat ca a organizat un simulacru de consultare publica la inceputul anului.

Insa, daca in ianuarie la dezbaterea organizata de Iordache veneau sute de persoane, majoritatea oameni simpli care nu aveau cunostinte despre tehnica legislativa, acum situatia este total diferita.

In timpul mandatului lui Tudorel Toader lucrurile nu au mai fost atat de transparente. Jurnalistii nu au mai avut voie in sala, la dezbateri, si nici nu li s-a comunicat cine va participa.

De altfel, astazi, dupa aproximativ o ora, ministrul a parasit sala de dezbateri, pentru a ajunge la Guvern. El urma sa faca parte din delegatia oficiala romana care il primea la Palatul Victoria pe premierul Georgiei.

Miercuri, la ora 9, inca nu se stia cine participa la aceasta dezbatere publica, organizata de Ministerul Justitiei, sau cati participanti sunt asteptati. Singura informatie era cea publicata pe site-ul Ministerului Justitiei, care anunta ca miercuri la ora 09.00 ministerul vrea sa afle parerea opiniei publice.

Proictul pus in discutie este unul care vrea sa vina in concordanta cu numeroase decizii ale Curtii Constitutionale, care au criticat de-a lungul timpului aceste coduri penale.

Evident, vedeta acestor modificari ramane infractiunea de abuz in serviciu, iar propunerea facuta de ministrul Tudorel Toader se refera la acea precizare in ceea ce priveste inculparea functionarilor publici, doar daca au incalcat o lege.

In aceasta propunere a lui Tudorel nu apare acel prag al prejudiciului, asa cum au cerut unii politicieni, ceea ce inseamna ca infractiunea de abuz in serviciu ar merge in continuarein varianta cunoscuta pana acum, iar pedeapsa ar fi de pana la 7 ani de inchisoare si nu 3 ani, asa cum isi dorea la inceputul anului fostul ministru al Justitiei Florin Iordache.

Pe 15 mai, Tudorel Toader vrea sa stea de vorba si cu profesionistii din justitie, reprezentanti ai organizatiilor profesionale, pentru a afla si parerea acestora.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO