Dezastru piscicol din cauza caniculei. Nivelul apei a scăzut considerabil în mai multe zone, peștii mor
Canicula și fenomenele extreme de săptămâna trecută au afectat și peștii din lacurile de agrement și crescătorii.
Nivelul apei a scăzut considerabil, ceea ce, în unele cazuri, a ucis viețuitoarele acvatice. Așa că proprietarii crescătoriilor scot peștii și îi pun la vânzare, chiar dacă nu au ajuns la maturitate.
Săptămâna trecută, o furtună puternică aproape a reușit să golească un lac din comuna Sulița, județul Botoșani. Pești care au murit cântăreau peste 1,6 tone.
Gheorghe Nistor, producător: „Am reușit de am trimis acele cantități de pește către firmele de neutralizare”.
Iar, în lacul de agrement Ciric din Iași peștii morți au apărut la suprafață uciși de caniculă.
Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică Iași: „Au crescut fauna și microorganismele din apă și a dus la o diminuare a oxigenului din apa. Nu erau condiții pentru ca acești pești să supraviețuiască”.
Cătălin Platon, președinte Romfish: „Pe fondul lipsei de apă și a secetei, cantitatea de oxigen este foarte redusă și atunci apare mortalitatea piscicolă. Au fost semnalate cazuri în toate zonele în care s-a instalat seceta și acest fenomen aduce plus pagube pentru fermieri pisicoli”.
Din cauza temperaturilor prea mari, nivelul apei în mai multe zone din Moldova și din sudul țării a scăzut considerabil.
Ca să limiteze pagubele, mulți piscicultori pun zilele acestea la vânzare și pești care nu au atins greutatea optimă. Numai dintr-un lac din județul Botoșani au ajuns pe piață aproximativ 6 tone de novac și crap.
Diadem Atodiresei, fermier: „Tot ce depășește 2 kg pleacă la piață, facem o rărire efectiv suntem fortați să scoatem peștele mai devreme 1.20”.
Piscicultorii estimează că producția de pește va fi la jumătate față de anul trecut, din cauza vremii nefavorabile.