Dezastru pe marile bulevarde din București după o ploaie de câteva minute
Încercaţi să turnaţi două găleţi de apă într-una singură şi o să înţelegeţi de ce la fiecare ploaie violentă, Bucureştiul este sub ape. Reţeaua de canalizare a oraşului nu mai face față şi pentru că fenomenele meteo sunt la extreme.
Vineri, în câteva zeci de minute de cod portocaliu a fost dezastru, inclusiv pe marile bulevarde.
Cel mai rău a fost în sectorul 3, unde într-o perioadă scurtă de timp au căzut peste 40 de litri de apă pe metrul pătrat.
Din această cauză sistemul de canalizare nu a mai putut să preia şuvoaiele, aşa că în scurt timp pe bulevarde s-au format lacuri.
În cartierul Titan, maşinile au înaintat cu dificultate. În total, în 18 zone din sectoarele 2, 3 şi 4 a fost nevoie de intervenţia autorităţilor.
Problema acum este că de fapt reţeaua de canalizare a oraşului este subdimensionată atât în raport cu populaţia care este mai numeroasă, cât şi în raport cu fenomenele meteo care au devenit din ce în ce mai violente. Astfel că în oraş sunt multe asemenea locuri unde canalizarea nu mai face faţă la o ploaie mai mare.
„Nici un sfert de oră, 20 de minute, s-a făcut apa până peste genunchi, aproape 70cm avea apă”.
Și o bună parte din bulevardul 1 decembrie 1918 a fost acoperită de ape şi din acest motiv circulaţia tramvaielor a fost oprită.
Câţiva călători au rămas în vagon şi au aşteptat mai bine de o oră să plece mai departe.
Pentru pietoni a fost şi mai rău. Fie au încercat să nu se ude escaladând un mal de pământ de pe margine, fie au înfruntat direct apele.
Şi se va întâmpla în continuare pentru că reţeaua de canalizare nu e proiectată pentru ploile din zilele noastre.
Alexandru Moldovan, director Direcţia Operare şi Mentenanţa reţele Apa Nova: „Ploaia de 1 la 1 reprezintă 20 de metri pe litrul pătrat într-o oră, ploaia de 1 la 10 reprezintă 40 de litri pe metrul pătrat într-o oră. Adică încercam să punem două găleţi de apă într-o singură găleată.”
Pentru evitarea acestor situaţii în viitor, capacitatea de transport a canalizării din Bucureşti ar trebui mărită de 3 ori.