Dezastru ecologic pe litoral. Sute de pasari au murit inghetate, dupa ce nu au mai putut zbura
Pe litoral, sute de pasari, unele din specii protejate, au murit prinse in sloiurile formate, atat pe mare cat si pe lacurile din zona.
Sarmanele zburatoare nu s-au mai putut inalta la cer pentru ca le-au inghetat picioarele.
Astfel de scene dramatice s-au petrecut astazi pe lacul Neptun. Zeci de biologi marini au pornit intr-o adevarata aventura pe apa inghetata, ca sa scoata din capcana mortala pasarile fragile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt zeci, poate chiar sute de cororani, lisite si rate salbatice, care si-au gasit sfarsitul intre sloiuri. In acest moment, biologii marini incearca sa scoata din gheata o lebada care n-a mai facut fata gerului si a murit prinsa in gheata.
La aceasta superba pasare, salvatorii au ajuns prea tarziu. Isi prinsese capul in gheata groasa, probabil, in timp ce incerca sa isi elibereze picioarele. Pentru aceasta inaripata insa, biologii isi pastreaza speranta. Si acest cormoran pitic a fost eliberat in ultimul moment.
Localnicii spun ca pasarile au inceput sa moara inca de acum doua saptamani, cand temperaturile au scazut chiar si la -20 de grade.
Nimeni nu a riscat sa paseasca insa pe sloiurile miscatoare. Numai in doua ore de cautari, in statiunile Eforie si Neptun biologii au gasit aproape 200 de pasari moarte.
Este posibil, spun specialistii, ca numarul pasarilor degerate de frig sa ajunga la ordinul miilor, odata ce gheata de pe ape se va topi.
Oricum, temperaturile sunt in continuare scazute, asa ca multe dintre animalele care sunt inca viata sunt foarte slabite si nu se stie cat vor mai rezista.
In expeditia de sambata, biologii marini au reusit sa salveze doar cateva lisite si doi cormorani. Si acestea aveau insa picioarele paralizate.
Vor fi duse insa intr-un centru special, unde vor fi incalzite si hranite, iar daca vor supravietui vor fie eliberate din nou in mediul lor natural atunci cand vremea va deveni mai blanda.