Mii de pesti morti intr-un dezastru ecologic in Galati. Explicatia autoritatilor: o combinatie de caldura, alge si negljenta

Ultima actualizare: 19-06-2014 00:11
Mii de pesti morti intr-un dezastru ecologic langa...
Dezastru ecologic langa Galati: mii de pesti morti...

Mii de pesti morti au fost gasiti intr-un rau de langa Galati, afluent al Siretului iar oamenii din partea locului i-au luat acasa, pentru a-i manca. Autoritatile au acum si o explicatie pentru dezastrul ecologic

Autoritatile din Galati sustin ca au gasit explicatia dezastrului ecologic de pe un afluent al Siretului, unde mii de pesti morti au fost descoperiti ieri plutind in rau. Specialistii de la Apele Romane, care au ridicat probe, spun ca pestii nu au murit din cauza poluarii, ci a unui fenomen natural, provocat de temperaturile ridicate din zona. Caldura a stimulat dezvoltarea unor alge, mari consumatoare de oxigen.

In plus, din cauza debitului foarte mare al Siretului, provocat de ploile din ultima vreme, apa din paraul care il alimenta nu s-a mai scurs cu aceeasi viteza iar locul s-a transformat, pentru cateva saptamani, in apa statatoare, cu aspect de mlastina. Nimeni nu s-a gandit ca pestii nu vor supravietui in aceste conditii. Vina a cazut pe cei de la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, care au in administrare canalul si ar fi trebuit sa il curete. Acum tot ei sunt cei care trebuie sa igienizeze zona

Localnicii din comuna Branistea au anuntat luni autoritatile ca mii de pesti morti zac in raul Barladel, afluent al Siretului. Pescarii spun ca este vorba in special despre puiet de crap, salau, stiuca si biban. Mai grav este ca unii sateni au luat pestele mai mare acasa, pentru consum, sau ca sa-l vanda la piata, fara sa stie daca nu cumva este toxic pentru oameni.

In raul care trece pe langa sat mii de pesti putrezesc in apa. Cu toate acestea, unii sateni s-au incumetat sa stranga pestii mai mari, pentru consum. Cei care se pricep mai bine la pescuit spun insa ca n-ar indrazni sa il manance.

Oamenii locului cred ca pestii au murit din cauza poluarii- voita sau acidentala. Mirosul puternic de peste stricat face insa imposibila detectarea mai rapida a unor combustibili sau a altor substante toxice.

"Probabilitati sunt multe”, spune unul din oamenii din Branistea „Undeva o statie de epurare, poate mai la deal - nu e rau sa incercam sa vedem vreo doi, trei kilometri mai la deal, sa vedem daca e din aceeasi zona, daca nu, de pe aproape, de pe aici."

Citeste si: Dezastru ecologic pe raul Aries. Nimeni nu stie cauza

Specialistii de la Apele Romane au prelevat probe de apa si vor incerca sa isi dea seama daca lipsa oxigenului din apa sau poluarea au cauzat moartea pestilor."O sa trebuiasca sa facem si analize in laborator ca sa ne putem pronunta, pentru ca e prea putin pentru o sonda multiparametru" spune unul dintre specialisti.

Grav este si ca animalele care pasc pe campul din apropiere se adapa din acelasi loc. Oamenii spun ca pe raul Barladel s-a mai intamplat asa ceva, cu ani in urma. Atunci, primarul a dat vina pe o asa-zisa ploaie acida si nu a chemat autoritatile de mediu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO