Dezastru ecologic în Rezervația Naturală Cheile Lăpusului. FOTO
Mii de pești din Râul Lăpuș au murit, ca urmare a unei poluări accidentale cu ape de mină.
Potrivit Europa FM, semnalul de alarmă a fost tras de reprezentanții Asociației de Pescuit Sportiv Cheile Lăpușului, care spun că este vorba despre un adevărat dezastru ecologic.
Autoritățile județene au anunțat, însă, că nu sunt probleme.
Marți, localnicii au povestit că au auzit un zgomot puternic şi că o galerie din mină s-ar fi prăbuşit, iar râul Lăpuș a fost poluat.
Mai mulţi peşti au fost găsiţi morţi pe mal, iar apele au spălat şi un drum judeţean, pe o lungime de aproximativ 400 de metri.
Prefectura Maramureș a transmis că echipa de intervenție care s-a deplasat în teren nu a constatat și înregistrat mortalitate Piscicolă în râul Lăpuș.
Oamenii din zonă afirmă că este pentru a 4-a oară când se întâmplă așa ceva în Rezervația Naturală Cheile Lăpușului.
Autoritățile locale au susținut că nu s-a întâmplat nimic rău, din punct de vedere ecologic
Râul Lăpuş a fost poluat accidental, marţi, cu ape de mină după producerea unui zgomot puternic în Galeria Breiner a fostei Mine Băiuţ, informează un comunicat de presă al Prefecturii Maramureş citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, apele de mină având culoarea roşiatică nu au afectat flora şi fauna râului Lăpuş, iar specialiştii nu au constatat ca urmare a deversării accidentale mortalitate piscicolă pe cursul de apă.
De asemenea, s-a lucrat pentru curăţarea şi degajarea zonei afectate de materialul antrenat de apele de mină. La debuşarea din galerie, apa prezenta o culoarea roşiatică, specifică coloristicii metalelor existente în perimetrele miniere Văratic, Cizma şi Breiner.
Drumul judeţean a fost spălat pe o lungime de 400 de metri.
În prezent, fenomenul deversării accidentale de ape de mină este în diminuare.
Specialiştii de mediu au prelevat probe de apă la debuşarea şi secţiunile caracteristice pentru evaluarea stării de calitate.
Aceeaşi sursă afirmă că despre producerea poluării accidentale la galeria Breiner au fost anunţate instituţiile abilitate de la nivel central.
La faţa locului s-au deplasat pompieri militari din cadrul Pichetului de Pompieri de la Târgu Lăpuş, specialişti de la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş, CNMPN Remin, SC Conversmin, Primăria Băiuţ, respectiv SVSU Băiuţ.
Echipele de intervenţie alcătuite din pompieri militari şi personalul SVSU Băiuţ au acţionat cu utilaje pentru devierea apelor de mină şi protejarea gospodăriilor situate în zonă.
Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit în şedinţă extraordinară şi a dispus măsuri pentru convocarea CNMPN Remin, SC Conversmin, administratorilor judiciari şi administratorului special în vederea alocării de resurse necesare pentru punerea în siguranţă a galeriei Breiner
Sursa: Agerpres, Europa FM
Etichete: maramures, poluare, pesti, dezastru ecologic,
Dată publicare:
30-03-2018 11:07