Ce conține zăpada neagră și cât de mult ne afectează. Avertismentul CE pentru România

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Mormanele de zăpadă neagră rămase pe străzile Bucureştiului ne arată cât de poluată este această Capitală care se vrea europeană.

Organizaţiile pentru protecţia mediului atrag atenţia că zăpada este plină de particule fine care conţin metale grele, extrem de dăunătoare pentru sănătate. Deşi Comisia Europeană ne-a avertizat în nenumărate rânduri că este obligatoriu să reducem poluarea, autorităţile nu au luat măsuri.

Aşa că România poate fi amendată cu până la 200.000 de euro pe zi.

Zăpadă neagră din Bucureşti scoate şi mai tare în evidenţă cât de mizerabile sunt străzile şi trotuarele.

Dan Trifu, Eco-Civica: ”Numai această poluare îmi afectează peste 2.000 de metri cubi de apă potabilă. Deja este numai noroi, numai nămol, de fapt, în jurul ei. Este un nămol extrem de poluat, este încărcat cu compuşi chimici foarte periculoşi, de la plumb, uleiuri, hidrocarburi şi toate acestea se duc în Dâmboviţa şi în pânza freatică.”

Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, încălzirea locuinţelor, dar mai ales din trafic.

Dan Trifu, Eco-Civica: ”Aceasta zăpadă, când cade, spală atmosfera. În atmosfera este vestitul PM10, particule în suspensie cu dimensiunea de 10 micromi. Aceste dimensiuni sunt extrem de periculoase pentru om, iar UE ne-a băgat în infrigement pentru acest PM10, pentru că avem depăşiri foarte mari. Când ploua sau ninge, zăpada colectează din atmosferă şi aduce la sol aceste particole. Ele sunt foarte nocive şi trebuiesc îndepărtate cât mai repede.”

Nu că ar mai fi fost nevoie, dar iată încă o dovadă că Bucureştiul este extrem de poluat. 70 la sută din noxele din aer pot fi puse pe seama autoturismelor, iar în Capitala circulă în fiecare zi aproximativ 1,5 milioane de maşini. Aşa se face că în Bucureşti există 400 de tone de praf pe kilometru pătrat.

În mod normal, mormanele de zăpadă ar trebui adunate imediat după ninsoare şi duse în staţii de decantare. Autorităţile nu spun însă ce fac cu ea.

Oana Neneciu, Ecopolis: ”E o situaţie pe care noi o tot semnalăm de vreo 7 ani. În Bucureşti nu mai există nicio staţie de măsurare a calităţii aerului care să fie funcţională şi care să ne dea date valide. În momentul de faţă, nici măcar nu putem să estimăm cât de poluat este aerul în București. Putem doar să ne uităm la zăpadă sau la geamuri.”

Cel mai recent avertisment de la Uniunea Europeană a venit luna trecută, când ministrul mediului Graţiela Gavrilescu a fost la Bruxelles. Iar măsurile nu pot fi luate peste noapte. Ar fi trebuit ca în ultimii ani primăria să planteze copaci, să construiască piste pentru biciclete şi să limiteze accesul automobilelor în centru. Pentru că poluarea nu a fost redusă, pe lângă amenzi de milioane de euro, riscăm să ne şi îmbolnăvim. Particulele nocive pot cauza astm, afecţiuni cardiovasculare ori cancer pulmonar.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO