Parlamentul britanic a respins a treia oară tratatul privind Brexitul. Reacția Theresei May
Acordul negociat de guvernul britanic cu europenii pentru ieşirea Regatului din Uniune este mort şi îngropat. Chiar în ziua în care Marea Britanie ar fi trebuit să iasă oficial din UE, Theresa May a suferit o a treia înfrângere în parlament.
La o diferenţă de 58 de voturi, Camera Comunelor a respins pentru a treia oară Acordul privind Brexitul. Oficialii europeni au convocat un summit de urgenţă pentru 10 aprilie. În acest moment, scenariile posibile sunt următoarele: alegeri legislative anticipate, repetarea referendumului ori pur şi simplu revocarea Articolului 50, adică renunţarea la Brexit.
”Pentru Acord au votat 286, împotriva au votat 354. Deci NU a avut câştig de cauză! Acordul este respins! Acesta este rezultatul!” - a fost anunțul făcut în parlament.
Şefa guvernului a reacţionat instantaneu.
Theresa May: ”Cred că fiecare membru al acestui for ar trebui să regrete profund faptul că nu am fost nici de data asta capabili să decidem părăsirea Uniunii Europene într-un mod ordonat! Implicaţiile acestui vot sunt grave: Marea Britanie ar trebui să părăsească UE pe 12 aprilie, adică în 14 zile. Deci nu e timp să adoptăm legislaţia necesară. Cum parlamentul a votat şi împotriva unui Brexit fără acord, trebuie să găsim alternative.”
În timp ce aleşii votau, pe străzile din jurul parlamentului se strângeau partizanii înfocaţi ai celor două tabere: pro şi anti-Brexit.
Theresa May a adus azi în fata parlamentarilor britanici o versiune incompletă a acordului de "divorţ" cu Uniunea Europeană. Documentul supus votului a inclus, între altele, prevederi legate de "nota de plată" a rupturii, de drepturile cetăţenilor, dar şi detalii privind perioada de tranziţie şi controversatul "backstop", privind granița nord-irlandeză.
Şefa guvernului a exclus însă din textul supus votului "Declaraţia politică", ce stabileşte cadrul relaţiilor post-Brexit. A apelat la acest artificiu, ca să-l convingă pe speakerul Camerei Comunelor să permită votul, în condiţiile în care legea britanică interzice ca acelaşi document să fie supus votului de trei ori.
Pe ultima sută de metri, susţinătorii acordului au mizat pe temerile multora legate de o amânare pe termen indefinit a Brexitului.
Andrea Leadsom, preşedinte Camerei Comunelor: "Nu vrem să ajungem în situaţia în care trebuie să cerem o nouă amânare şi, în schimb, să ni se spună că trebuie să participăm la alegerile europarlamentare."
La asta se adăugau semnalele tot mai puternice ca incertitudinea i-a dus pe britanici la capătul răbdării.
”Mi se pare inutil că am votat, fiindcă votul nu e luat în serios.
Credeam că suntem o democraţie puternică, dar ce se întâmplă nu prea e democratic, nu-i aşa?”, spune un cetățean.
Un mesaj similar a transmis insistent şi mediul de afaceri britanic.
Adam Marshall, directorul Camerei de Comerţ a Marii Britanii:
"Haideţi să luăm o hotărâre şi să ne ţinem de ea, pentru ca firmele să aibă parte de claritatea şi stabilitatea de care are nevoie ca să facă afaceri. Multe companii au senzaţia că se învârt în cerc. Trebuie să renunţe la reţineri şi să reia investiţiile, angajările."
Respingerea definitivă a acordului da speranţe că Brexitul ar putea fi reversibil, spre satisfacţia a milioane de britanici care au semnat o petiţie în acest sens.
Cred că e foarte trist să pierdem libertatea de circulație, de mișcare. Asta e principalul meu regret.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!