Detalii importante din operațiunea ”Exotic”. 300 de milioane de euro ar fi câștigat traficanții de cocaină ascunsă în fructe
300 de milioane de euro! Atât le-ar fi putut aduce traficantilor, cocaina care a intrat în România, prin Portul Constanța Sud Agigea, în butoaie cu fructe congelate.
În cadrul operațiunii ”EXOTIC” au fost arestați, deocamdată, doi indivizi din Alba - doar niște executanți, într-un lanț, coordonat de un lider deocamdată necunoscut.
Ancheta urmează să fie extinsă în Olanda, țară în care ar fi urmat să ajungă mare parte dintre stupefiante, dar și în Ecuador, de unde au plecat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oliviu Oltean, un tânăr din Aiud - județul Alba - și Vasile Sabău, cercetat acum 8 ani de DIICOT pentru proxenetism și trafic de persoane, sunt cei doi indivizi care au adus - în România - cocaina în butoaie cu fructe congelate.
Tribunalul din Constanța a aprobat arestarea lor.
În acte, marfa apare că a plecat din Ecuador un paradis cu păduri tropicale, poartă spre arhipelagul Galapagos, răvășit acum de bande de narco-teroriști care controlează rutele de droguri provenite din țările vecine - Columbia și Peru - spre Europa și America.
Guayaquil este portul în care drogurile ar fi fost încărcate.
Din Guayquil drogurile au urmat ruta spre Europa, prin Panama. Apoi, prin Marea Caraibelor. Până să ajungă în România, timp de o lună marfa ar fi fost plimbată prin mai multe porturi din Europa, iar inainte să ajungă în Constanța Sud Agigea a facut o oprire în Egipt.
În urmă cu o săptămână, nava cu cocaină a ajuns în Portul Constanța Sud Agigea. Containerul care a fost importat din America de Sud de către o societate din România, a fost descărcat într-un terminal din port.
Operatiunea a fost monitorizată de la înălțime de polițiștii români. Ce le-a atras atenția?
Primul indiciu care le-a trezit suspiciune a fost traseul ocolitor al mărfii care deși trebuia să ajungă în Olanda a străbătut în plus cateva mii de kilometri, ca să fie descărcată în Portul Constanța. Un alt indiciu a fost că firma care a preluat marfa în România, a fost înființată cu un an în urma și era la primul transport de acest gen.
„Master and Commander” este firma prin care Oliviu Oltean a facut importul. Societatea are sediul în apartamentul mamei tânărului din Aiud.
În Aiud, bărbatul închiriase, acum doua luni, și o pivniță de 60 de metri pătrați.
Aici a descărcat peste o tonă și jumătate de fructe congelate amestecate cu cocaină, pe traseul drogurilor în România din Portul Constanța Sud Agigea până la punctul de trecere a frontierei Nădlac 1 - unde a fost oprit.
Oliviu Oltean și Vasile Sabău sunt doar o mică parte din rețeaua de traficanții de droguri - cred anchetatorii. Niciunul dintre cei doi nu ar fi fost vreodată în Ecuador. În ancheta de pană acum, suspecții nu au oferit însa detalii despre colaboratorii lor.
Gabriela Hațegan, avocata unuia dintre suspecți: „Noi susținem nevinovăția în continuare, până la final”
Ana-Maria Duță, avocata unuia dintre suspecți: ”Încă nu s-au administrat toate mijloacele de probă. Este mai bine să fim rezervați.”
Între 80 și 300 de milioane de euro valorează cocaina care ar fi fost ascunsă în butoaiele cu fructe congelate. Doar de pe urma celei pe care ar fi pastrat-o în depozitul din România suspecții ar fi câștigat între 8 și 32 de milioane de euro.
Expertul antidrog Cătălin Țone a explicat cum indivizii ar fi urma să extraga drogul din fructele congelate: „Cocaina nu se dizolvă în apă. Printr-un proces mecanic se decantează și se extrage. Există și posibilitatea ca traficantii de droguri sa foloseasca pulpa de fructe, pasta ramasa in urma extractiei cocainei, pentru a produce diferite bauturi.”
Autoritățile Române colaborează cu cele din Olanda pentru a-i indentifica pe cei la care ar fi trebuit să ajungă drogurile.