Despagubiri de 3 milioane de euro pentru 30 de sinistrati care au ramas fara case de 8 ani dupa o alunecare de teren
Succes in justitie pentru sinistratii dintr-un sat din Gorj, care in 2006, si-au vazut casele grav afectate de alunecarile de teren. O parte dintre localnicii ramasi fara locuinte au considerat ca mina din apropiere poarta vina pentru ce au patit.
Au format o asociatie a sinistratilor si s-au judecat pana acum. Dupa 8 ani de procese, au obtinut castig de cauza si urmeaza sa primeasca despagubiri de aproximativ 3 milioane de euro.
"Uite aici a fost casa a mare, acolo hol, trei camere sus, trei jos si nu a mai ramas nimic si am facut camerele astea dupa ce am faramat gardul si le-am facut pe temelia gardului, ca nu aveam unde sta cu copiii", a povestit o sinistrata.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
In mai 2006, aproape 200 de case din satul Seciurile, comuna Rosia de Amaradia, au fost distruse de o masiva alunecare de teren. Practic, exploatarea miniera din zona a deversat o mare cantitate de apa dintr-un lac de la marginea satului, pentru a putea exploata carbunele, iar dealul pe care sunt asezate casele a luat-o la vale. 30 dintre pagubiti s-au constituit intr-o asociatie si s-au judecat cu cei pe care i-au considerat vinovati.
"Am muncit o viata si am pierdut intr-un ceas" a marturisit Eufrosina Ciocan - sinistrata.
Guvernul le-a construit pagubitilor, la vremea aceea, locuinte cu una sau doua camere, dar constructiile au fost atat de prost executate incat putini sateni s-au mutat in ele.
"Ploua in casa, soarecii intrau peste tot, acolo daca o sa primim banii o sa reconsolidam", a declarat Anghel Peagu - sinistrat.
Hotararea instantei este definitiva si irevocabila. Conform deciziei, vor fi despagubiti doar cei 30 de membri ai asociatiei respective, din grupul de 200 de sateni afectati atunci.
"Precedentul s-a creat, cu siguranta vor castiga si Complexul Energetic Oltenia a fost identificat ca principalul vinovat si va trebui sa le reconstruiasca nu numai casele, si ci anexele gospodaresti" a declarat Liviu Cotojman - primar comuna Rosia de Amaradia.
Complexul Energetic Oltenia nu a comentat situatia. In perioada urmatoare toate proprietatile pentru care instanta a decis sa fie oferite despagubiri vor fi evaluate de un expert pentru a fi stabilita valoarea daunelor pentru fiecare caz in parte. Suma totala la care se va ajunge este estimata la 3 milioane de euro.