Descoperirea specialiștilor români despre Covid-19. Cum se dezvoltă anticorpii
Anticorpii IgG, care oferă protecție pe termen lung contra noului coronavirus, pot fi dezvoltați mai ales de pacienții care manifestă simptomele bolii pentru mai mult de 14 zile.
Anticorpii IgG au fost depistați în proporție de 86%, la acest tip de pacienți, se arată într-un studiu preliminar realizat de MedLife, în parteneriat cu Institutul Matei Balș și Spitalul Clinic Colentina.
”Testările realizate până acum ne-au arătat o variație a prezenței anticorpilor în funcție de momentul testării în raport cu debutul simptomelor”, a explicat Dr. Adriana Hristea, de la Insitutul Matei Balș.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În cazul pacienților asimptomatici, proporția celor care dezvoltă anticorpi riscă să fie mai mică. La fel, și în cazul celor care se află aproape de momentul de debut al simptomelor.
Nu sunt recomandate testările pentru anticorpi IgM
În schimb, testările pentru anticorpii IgM nu au valoare de diagnostic în cazul Covid-19. “Serologia IgM nu poate fi folosită pentru diagnosticul infecției acute, deoarece acești anticorpi fie nu apar, fie apar odată cu IgG”, a spus dr. Cristian Băicuș, medic primar medicină internă, Spitalul Clinic Colentina.
În mod normal, în cazul altor boli, anticorpii IgM cresc pentru câteva zile la un nivel maxim, apoi încep să se reducă în următoarele câteva săptămâni, în timp ce anticorpii IgG se dezvoltă mai greu, dar oferă protecție pentru toată viața.
Studiul a fost lansat la începutul lunii mai și își propune să urmărească evoluția apariției anticorpilor pe o perioadă de 7 luni. Concluziile finale urmează să fie anunțate la sfârșitul acestui an.
Eșantion de 148 de pacienți
Până în momentul de față, studiul a fost derulat pe un eșantion de 148 pacienți confirmați pozitiv prin testul RT-PCR, aflați în etape diferite ale testărilor pentru anticorpi.
În total, au fost prelevante 294 de probe. Au fost obținute între două și patru probe de la subiecții implicați în studiu, în diferite etape ale evoluției simptomatologiei.