Descoperire unică făcută de un tânăr din Mureş, cu ajutorul detectorului de metale
Descoperire unică în Mureş. Mai multe piese din argint şi bronz, dar şi matrițe folosite în confecţionarea inelelor şi a cataramelor au fost găsite la marginea pădurii din Sângeorgiu de Mureş.
Un tânăr căutător de comori a dat peste ele şi le-a predat autorităţilor. Specialiştii spun că ar fi vorba de o colecţie din secolul al XIV-lea, unică în România şi în Europa Centrală.
Cea mai valoroasă piesă este o matriţă medievală. Potrivit directorului Muzeului Judeţean Mure, „totul aparţinea unui orfevrar medieval, care la un moment dat ascundea acesta piesă în zona drumului care lega cândva Reghinul de Sighişoara.”
Matriţa medievală este una dintre cele 40 de piese descoperite de Emil, un căutător de comori pasionat de istorie. Tânărul de 32 de ani şi-a cumpărat aparatul de detectare a metalelor în urmă cu un an şi jumătate.
Soos Zoltan, director Muzeul Judeţean Mureş: „Având în vedere piesele rare, în momentul de faţă este cel mai important lot medieval orfevrar identificat în România dar şi în Europa centrală. Este unicat această descoperire.”
Cel mai probabil un meşter din evul mediu a adus obiectele în Transilvania, după ce a învăţat meseria în occident. Ele vor putea fi admirate la muzeului judeţean. Iar Emil, care le-a descoperit, ar putea primi cel mult 40 la sută din valoarea comorii, potrivit legii.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: mures, muzeu, aur, comoara, descoperire, arheologie, detector de metale,
Dată publicare:
25-07-2018 17:06