Descoperire revoluționară la Galați. Cercetătorii au realizat parizerul complet sănătos
Cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați revoluţionează industria preparatelor din carne.
Ei au reușit să obțină un parizer din care au eliminat complet azotitul de sodiu, cel care dă culoarea roșiatică, și ajută la conservarea mezelurilor, dar despre care studiile recente au arătat că în cantități mari ar avea potențial cancerigen. În locul lui au adăugat un praf de cătină, mult mai sănătos și la îndemâna oricui. Produsul este în curs de brevetare și a obținut deja medalia de aur la Salonul Internațional al Cercetării, desfășurat la Cluj.
Cercetătorii din toată lumea încearcă de multă vreme să reducă adaosul de azotit de sodiu din alimente, un conservant care dă cărnii culoarea roşu aprins.
Limita admisă în Uniunea Europeană este de 10 miligrame la sută de grame de produs, iar în România pragul tolerat a fost coborât la 7 miligrame.
Specialiştii spun că, în cantităţi mari, acest conservant are potenţial cancerigen şi produce reacţii alergice, dureri de cap, tulburări respiratorii, ameţeală, hiperactivitate şi hipertensiune.
Prof. dr. ing. Petre Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor Galaţi: "Am eliminat unul din cei mai înjuraţi aditivi: azotitul de sodiu. Acel azotit dovedit a fi cancerigen am reuşit să îl eliminăm. Despre acest azotit pot să vă spun că, în această facultate, studiile au început acum 40 de ani."
Prof. dr. Măricică Stoica, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor Galaţi: "Stă la baza formării nitrozaminelor, implicate în procese cancerigene, la nivelul corpului uman. S-au încercat şi la nivel mondial experimente, dar nu s-a reuşit până acum să fie eliminat în totalitate."
Cercetătorii din Galaţi au reuşit să înlocuiască această substanţă cu șrot de cătină, adică sub-produsul rămas după extragerea uleiurilor esenţiale din planta de catina.
Conf. dr. ing. Liliana Mihalcea, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor Galaţi: "Ideea a pornit anul trecut şi am făcut destul de multe teste până am optimizat această reţetă."
Toată lumea ştie că, în primul rând, cumpărăm cu ochii. Produsele conservate cu azotit sunt mai atractive şi dau senzaţia de prospeţime. Cele în care s-a folosit șrotul de cătină au o culoare mai închisă, galben pământiu.
Specialiştii au ajuns însă la concluzia că înlocuind tocmai coloranţii care fac primul parizer să arate aşa vor obţine, din şrot de catină, un produs mult mai sănătos. Iar la gust este la fel de bun ca un parizer obişnuit.
Dr. ing. Cristian Dima, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor Galaţi: "Produsul acesta poate fi aplicat de mâine în orice unitate procesatoare din industria cărnii."
Produsul a fost prezentat în premieră la Salonului Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii de la Cluj şi medaliat cu aur. Cercetătorii spun că înlocuirea azotitului de sodiu cu noul conservant nu ar trebui să influenţeze preţul produsului. Câţiva operatori din industria cărnii au contactat deja conducerea Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, pentru această descoperire.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!