Descoperire revoluționară la Galați. Cercetătorii au realizat parizerul complet sănătos

×
Codul embed a fost copiat

Cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați revoluţionează industria preparatelor din carne.

Ei au reușit să obțină un parizer din care au eliminat complet azotitul de sodiu, cel care dă culoarea roșiatică, și ajută la conservarea mezelurilor, dar despre care studiile recente au arătat că în cantități mari ar avea potențial cancerigen. În locul lui au adăugat un praf de cătină, mult mai sănătos și la îndemâna oricui. Produsul este în curs de brevetare și a obținut deja medalia de aur la Salonul Internațional al Cercetării, desfășurat la Cluj.

Cercetătorii din toată lumea încearcă de multă vreme să reducă adaosul de azotit de sodiu din alimente, un conservant care dă cărnii culoarea roşu aprins.

Limita admisă în Uniunea Europeană este de 10 miligrame la sută de grame de produs, iar în România pragul tolerat a fost coborât la 7 miligrame.

Specialiştii spun că, în cantităţi mari, acest conservant are potenţial cancerigen şi produce reacţii alergice, dureri de cap, tulburări respiratorii, ameţeală, hiperactivitate şi hipertensiune.

Citește și
magazin mezeluri
Diferentele uriase dintre mezelurile vandute in Romania si cele pentru Occident. Cum ne insala informatiile de pe eticheta
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Prof. dr. ing. Petre Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor Galaţi: "Am eliminat unul din cei mai înjuraţi aditivi: azotitul de sodiu. Acel azotit dovedit a fi cancerigen am reuşit să îl eliminăm. Despre acest azotit pot să vă spun că, în această facultate, studiile au început acum 40 de ani."

Prof. dr. Măricică Stoica, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor Galaţi: "Stă la baza formării nitrozaminelor, implicate în procese cancerigene, la nivelul corpului uman. S-au încercat şi la nivel mondial experimente, dar nu s-a reuşit până acum să fie eliminat în totalitate."

Cercetătorii din Galaţi au reuşit să înlocuiască această substanţă cu șrot de cătină, adică sub-produsul rămas după extragerea uleiurilor esenţiale din planta de catina.

Conf. dr. ing. Liliana Mihalcea, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor Galaţi: "Ideea a pornit anul trecut şi am făcut destul de multe teste până am optimizat această reţetă."

Toată lumea ştie că, în primul rând, cumpărăm cu ochii. Produsele conservate cu azotit sunt mai atractive şi dau senzaţia de prospeţime. Cele în care s-a folosit șrotul de cătină au o culoare mai închisă, galben pământiu.

Specialiştii au ajuns însă la concluzia că înlocuind tocmai coloranţii care fac primul parizer să arate aşa vor obţine, din şrot de catină, un produs mult mai sănătos. Iar la gust este la fel de bun ca un parizer obişnuit.

Dr. ing. Cristian Dima, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor Galaţi: "Produsul acesta poate fi aplicat de mâine în orice unitate procesatoare din industria cărnii."

Produsul a fost prezentat în premieră la Salonului Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii de la Cluj şi medaliat cu aur. Cercetătorii spun că înlocuirea azotitului de sodiu cu noul conservant nu ar trebui să influenţeze preţul produsului. Câţiva operatori din industria cărnii au contactat deja conducerea Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, pentru această descoperire.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine
Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine

Românii cheltuiesc anual peste 10 miliarde de euro pe alimente, însă rareori se uită cu atenție la ce pun în coș. Așa se explică de ce rafturile magazinelor sunt, mai degrabă, pline de mezelurile frumos ambalate, decât de acelea sănătos fabricate.

Diferentele uriase dintre mezelurile vandute in Romania si cele pentru Occident. Cum ne insala informatiile de pe eticheta
Diferentele uriase dintre mezelurile vandute in Romania si cele pentru Occident. Cum ne insala informatiile de pe eticheta

Standard pentru Est, episodul 5. Campania "Standard pentru Est", va arata mici trucuri din procesul tehnologic la care pot apela marii producatori internationali. Nu se vad pe eticheta, dar pot fi evidentiate in laborator.

Din cauza saraciei a crescut consumul de crenvursti, parizer si salam. Pe ce loc se afla Romania in UE la capitolul mezeluri
Din cauza saraciei a crescut consumul de crenvursti, parizer si salam. Pe ce loc se afla Romania in UE la capitolul mezeluri

Fie iarna, fie vara, romanul ramane fidel sloganului: nu e pasare ca porcul si mai mult decat atat, mananca foarte multe mezeluri.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.