Descoperire șocantă pe un șantier din Iași. Muncitorii au găsit sute de schelete umane
Este anchetă la Iași, după ce în spatele cantinei Universității Alexandru Ioan Cuza au fost descoperite mai multe gropi comune cu sute de schelete umane.
Pe fir au intrat procurorii Parchetului Militar care încearcă să afle cine sunt victimele și ce s-a întâmplat cu ele. Din primele informații, majoritatea ar fi soldați germani care și-au pierdut viața în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Osemintele umane au fost descoperite în urmă cu o lună, pe un șantier din spatele cantinei Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, acolo unde urma să se construiască un cămin pentru studenți.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Felix-Adrian Tencariu, arheolog UAIC: „Am început așa cum încep toate lucrările prin decaparea zonei la un moment dat s-a întâmplat să dezvăluim oseminte umane. Ne-am dat seama că nu sunt vechi de sute de ani, ci ceva mai recente”.
Locul a fost împrejmuit și păzit de jandarmi, iar procurorii Parchetului Militar au început să extragă rămășițele din gropile commune și să preleveze probe.
Tudorel Toader, rector UAIC: „10 gropi comune în care au găsit 650-700 de schelete. S-au găsit 45-50 de tăblițe din acelea cu inscripții referitoare la soldații germani. Se pare că, spun arheologii, nu au urme de violență, adică e posibil să provină de undeva de la spitalele din vecinătate”.
Potrivit istoricilor, în urmă cu aproximativ 80 de ani, în Copoul - zona în care au fost descoperite osemintele - au avut loc mai multe bătălii între trupele germane și cele sovietice care își disputau orașul, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
Ionuț Nistor, profesor universitar la Facultatea de Istorie: „La începutul războiului în Palatul Universitar și în căminele Universității au funcționat diferite spitale sau servicii militare germane, alături de cele române. După întoarcerea armelor, Palatul Universitar a găzduit un lagăr de prizonieri germani, deci a fost o zonă de front în Copou, cu distrugeri masive”.
Codrin Sîrcu, purtător de cuvânt Parchetul Militar: „Ceea ce încercăm este să identificăm cauza morții acestor oameni și să aflăm până la urmă adevărul în legătură cu ce li s-a întâmplat”.
Surse din anchetă spun că în funcție de amplasament și de dispunerea scheletelor în gropile comune este posibilă și extinderea cercetărilor și în afară perimetrului Universității.
Sursa: Pro TV
Etichete: soldati, schelet, al doilea razboi mondial,
Dată publicare:
30-10-2023 17:31