Descoperire extraordinara intr-o biserica ruinata din Transilvania. Ce s-a vazut pe perete dupa ce a cazut tencuiala
O biserica evanghelica din Transilvania aflata pe punctul de a se prabusi a ascuns secole la rand una dintre cele 4 copii ale capodoperei intitulata "Navicella" a pictorului italian Giotto.
Descoperirea a fost facuta de un istoric maghiar abia dupa ce a cazut o bucata de tencuiala. Dupa ce ani la rand nimeni nu a ingrijit biserica de secol 14, cladirea a fost trecuta acum in proprietatea Consiliului Judetean si va intra in lucrari de conservare.
Acestea sunt ramasitele bisericii evanghelice din localitatea Jelna, judetul Bistrita Nasaud. In conditiile in care peretii stau sa cada, un istoric maghiar a descoprit pictura care reprezinta fragmente dintr-o copie a capodoperei "Navicella" a lui Giotto. O alta copie exista la Vatican. Originalul a fost realizat in mozaic intre 1305 si 1313 de pictorul si arhitectul Giotto di Bondone pentru basilica Sfantul Petru din Roma. Capodopera de 13 metri lungime il ilustra pe Iisus mergand pe apa. Ea a fost distrusa in secolul al 17-lea.
Papp Szilard, istoric: "Am mers de mai multe ori in acea biserica, prima data mi-am dat seama ca e vorba de bucati dintr-un vapor, dupa aceea am realizat ca e vorba despre o fresca. Am reusit sa adunam fotografii, sa documentam si astfel am ajuns la concluzia ca e vorba de o copie a capodoperei Navicella."
Acum Consiliul Judetean a reusit sa ia biserica vechi in proprietate si sa o cedeze Muzeului din Bistrita care va incepe lucrarile de conservare in regim de urgenta.
Localnica: "Din anii '80, mamica, s-a stricat biserica, a inceput sa se degradeze si nu a mai acoperit-o nimeni, nu i-a mai interesat pe nimeni de ea si a ramas asa cum ii, o ruina, incet incet s-a ruinat de tot."
Localnic: "Era foarte frumoasa, sa stiti, cand era inainte avea si orga si scaune unde stateau oamenii, foarte foarte frumoasa era. Intre timp nu a mai intretinut-o nimeni, noi ortodocsii nu am putut sa o cumparam, a fost monument istoric si s-a prabusit."
Localnic: "Mai ales primavara cand se dezgheta, stau aproape se aude cum cad caramizile, ingheata-se dezgheata. Daca ar fi restaurat, poate ar fi mai multi vizitatori, dar asa cine vine sa vada? Cand vad din drum ruinele nu se mai apropie."
Iar pictura nu e singura comoara ascunsa in bisericuta. Se pare ca registrele preotilor sunt unice in Europa Centrala pentru stilul amanuntit in care era descris stilul de viata al satenilor. Tot acolo e mentionat faptul ca biserica ar fi gazduit un ac din coroana de spini a Mantuitorului, ce a fost ascuns intr-o cruce de lemn.
Cornel Gaiu, istoric, director Complexul Muzeal Bistrita Nasaud: "Un spin trecut in registrul acestei parohii din coroana lui Christ care e consemnat in registrul de socoteli. Ele existau ca obiecte depuse ca elemente ale credintei comunitatii respective."
Atat registrele, cat si crucea se afla la Muzeul din Sibiu.
Sursa: Pro TV
Etichete: biserica, bistrita nasaud, descoperire, pictura, Transilvania, tencuiala,
Dată publicare:
27-02-2016 19:42