Descoperire epocala in Arges. Ce au gasit arheologii romani sub podeaua Manastirii Valea

Dată publicare: 02-08-2012 19:58
Dată actualizare: 12-10-2012 03:49


Bijuterii medievale, care vor intra, probabil, in tezaurul Romaniei, au fost gasite, joi, la o manastire domneasca de secol XVI din judetul Arges.

Arheologii au gasit trei morminte, doua de femei si unul de copil. Se presupune ca ar fi fost rude cu voievodul Radu Paisie, calugarul care a domnit un deceniu peste Tara Romaneasca si a ctitorit, printre altele, si acest lacas.

Manastirea Valea, din Arges, este punctul de interes al arheologilor care sapa acum cu mare grija in pragul ei si trec pamantul prin sita, ca nu cumva sa scape vreo piesa valoroasa.

Sapaturile de joi au scos la iveala mormantul unui copil de aproximativ 12 ani, langa cele ale unor tinere femei. Toate aveau bijuterii si vesminte pretioase, tesute cu fir de aur.

Timpul n-a iertat nimic: din straiele de slava ale acelor vremuri au ramas doar podobele de pret.

Manastirea, construita in 1534, a fost ctitorita de domnitorul Radu Paisie, zis si Petru de la Arges, cel ce avea sa moara exilat de turci in Egipt, la Alexandria. Toti cei ingropati aici ar trebui, teoretic, sa fie nu numai de neam mare, ci chiar de os domnesc.

Sapaturile la Manastirea Valea continua, iar dupa expertiza osemintele vor fi inmormantate in acelasi loc, din pronaos, spre odihna vesnica.


VIDEO PROTVPLUS.RO