Descoperire de valoare, în judeţul Olt. Un fost polițist a găsit o adevărată comoară antică în pădure
Un vânător de comori a dat lovitura cu ajutorul unui detector de metale. A găsit în pământ câteva zeci de monede foarte vechi, un adevărat tezaur spun arheologii.
După expertiza de specialitate, norocosul va fi recompensat cu 30% din valoare.
Pasionat de arheologie, Paul Durcă, fost polițist, și-a făcut cadou un detector de metale, atunci când a ieșit la pensie. Cu dispozitivul în mână a început să cutreiere pădurile din judeţul Olt.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ultima descoperire a făcut-o în urma cu câteva zile. A găsit 37 de monede valoroase, trei dintre ele din aur. Era a șasea oară când mergea în zona respectivă.
Paul Durcă: „Prima monedă din aur. E primul meu aur pe care l-am găsit și am fost foarte entuziasmat. După am mai zgârmat în pământul ăla și mi-au mai ieșit alte câteva monede”.
Bărbatul a anunțat imediat autoritățile
Florin Ciulavu, arheolog: „Tezaurul în ansamblu este destul de interesant. Datorită faptului că are monede mai mari, taleri care erau monede de valoare mare și care la momentul respectiv erau folosite pentru plata mercenarilor și armatei”.
Urmează ca specialiștii să stabilească și valoarea acestor monede.
Gigi Smarandache, directorul Muzeului Județean Olt: „De regulă, acestea sunt încadrate la categoria tezaur urmând ca ministrul să emită un ordin și apoi să intre în patrimoniul muzeului județean Olt”.
Acum câteva luni, fostul polițist a găsit 70 de monede de argint, care ar data din secolul al II-lea, înainte de Hristos și un inel din argint, pe care ar fi gravat chipul zeului Apollo. Pentru acea descoperire, vânătorul de comori a primit de la statul român 21.000 de euro.