Un bărbat a găsit una dintre cele mai vechi monede de aur din Anglia. Valoarea se ridică la peste 500.000 de dolari

Ultima actualizare: 19-01-2022 16:10
moneda veche anglia
Twitter

Un bărbat a descoperit cu un detector de metale ceea ce se crede a fi una dintre primele monede de aur din Anglia care s-ar putea vinde cu jumătate de milion de dolari, scrie CNN.

„Bănuțul de aur Henric al III-lea”, care a fost dezgropat de pe un teren agricol din Devon, în sud-vestul Angliei, a fost bătut în jurul anului 1257 și îl înfățișează pe fostul rege englez așezat pe un tron ornamentat, ținând în mână un orb și un sceptru. Este una dintre cele opt astfel de monede cunoscute că există, dintre care multe se află în muzee.

Găsitorul, care dorește să rămână anonim, nu și-a dat seama cât de valoroasă este moneda până când a postat o fotografie cu moneda pe Facebook. Acolo a descoperit-o Gregory Edmund, un numismat de la casa de licitație Spink & Son. „Aceasta a fost una dintre primele sale zile sale descoperiri în mulți, mulți ani, așa că, evident, nu-i venea să creadă ce a descoperit”, a spus Edmund pentru CNN, referindu-se la bărbatul care a făcut descoperirea.

„A fost o descoperire întâmplătoare, cel care a dat peste monedă nu a apreciat cât de importantă a fost descoperirea până când a solicitat opinia unui expert”, a mai afirmat Edmund.

În conformitate cu Legea ”Treasure” din Regatul Unit din 1996, pasionatul care a găsit moneda are dreptul să o păstreze și să o vândă, deoarece nu este considerată a face parte dintr-o descoperire mai largă.

Moneda rară ar putea înregistra câștiguri de până la 400.000 de lire sterline (546.000 de dolari), potrivit unei estimări de prevânzare a casei de licitație Spink & Son din Londra.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO