Tezaur din secolul IV înainte de Hristos, descoperit de un căutător de comori autorizat
Un bărbat din Olt a descoperit cu ajutorul unui detector de metale autorizat, un veritabil tezaur pe care l-a predat Muzeului Județean.
Omul a rămas surprins când a aflat că va primi şi o recompensă. Numărul vânătorilor de comori a crescut de la an la an.
Paul Durcă a fost polițist, iar după ce a ieșit la pensie, fiind pasionat de arheologie, a devenit căutător de comori. Și-a achiziționat un detector de metale autorizat și a început să cutreiere pădurile din județul Olt. După o lună a descoperit 70 de tetradrahme emise de provincia Macedonia Prima, tezaurul fiind încă în faza de evaluare. Nu s-a oprit însă aici.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Paul Durcă, vânător de comori: „A doua mare descoperire a fost cea din 17 februarie, la Morunglav…un minitezaur, 14 monede din argint din sec IV înainte de Hristos. "
Imediat a anunțat autoritățile, care au deschis în perimetrul indicat o cercetare arheologică.
Gheorghe Smarandache, director Muzeul Județean Olt: „Are o importanță deosebită, atât din punct de vedere al sporirii patrimoniului cultural al instituției, cât și din punct de vedere al importanței istorice.”
Niciodată nu i-a trecut prin gând să nu predea obiectele găsite.
Reporter: V-ați gândit să vă însușiți aceste tezaure?
Paul Durcă, vânător de comori: „Niciodată, ce aș face, le-aș ține ascunse și le-aș privi doar eu noaptea pe întuneric?! Ar fi non sens.”
Vânătorii de comori sunt recompensați, însă cei mai mulți nu se gândesc la beneficiile materiale.
Gheorghe Smarandache, director Muzeul Județean Olt: „Va beneficia din valoarea stabilită de către un expert de un cuantum de 30% la care se mai poate adaugă până la 15 la sută dacă este tezaur.”
Ion Săvoiu, vicepreședinte Asociația Detecții Gorj: „Este o plăcere, a fost văzut ca un hobby, dacă în acea plăcere descoperi și acte facte, ești mulțumit pentru că te gândești că contribui și tu cât de cât la istoria românească”
Numărul vânătorilor de comori a devenit de la an la an tot mai mare.
Ionuț Vasiloaica, purtător de cuvânt IPJ Olt: „În anul 2021, polițiștii serviciului de investigații criminale din cadrul IPJ Olt au eliberat 19 autorizații de deținere pentru detectoarele de metale, cu 10 mai multe față de anul anterior”.
În județul Olt, aproape 100 de persoane sunt autorizate să dețină detectoare de metale.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: tezaur, cautator de comori, detector de metale,
Dată publicare:
17-03-2022 09:22