Evaziune și poluare cu deșeuri medicale. Descinderi la spitale și cabinete
Zeci de echipaje de polițiști și de jandarmi au descins, joi dimineață, la aproape 200 de adrese din 17 județe și București.
Oamenii legii au căutat persoane implicate într-o schemă ilegală de lucru, bazată pe evaziune fiscală, abuz în serviciu, dar și poluare cu deșeuri medicale. Un rol esențial l-ar avea o firmă din Mureș, cu contracte în toată țara, inclusiv cu spitalele de stat. Prejudiciul se ridică la 380.000 de lei.
Potrivit anchetatorilor, există suspiciuni că firma cu profil de colectare a deșeurilor medicale ar fi fraudat statul prin nedeclararea veniturilor.
Emilia Farcaș, purtător de cuvânt IPJ Mureș: "Din cercetări a reieșit faptul că în perioada 2018-2020, o societate comercială din județul Mureș, având ca obiect de activitate preluarea deșeurilor și predarea lor către incineratoare autorizate cu activitate în 17 județe, nu ar fi înregistrat în evidențele contabile relațiile comerciale stabilite".
În mai multe situații, deșeurile ar fi sfârșit în natură. Au fost aruncate la întâmplare, deși legea este fermă în aceste situații: trebuie incinerate in locuri special amenajate!
Emilia Farcaș, purtător de cuvânt IPJ Mureș: "Pentru a evita costurile privind incinerarea legală și înregistarea în contabilitatea a facturilor de prestări servicii, societatea în cauză ar fi evacuat în natură deșeurile preluate".
Mai multe spitale și societăți cu profil medical ar fi fost angrenate în tot acest mecanism.
Pentru a face lumină în acest caz, polițiștii direcției economice au ridicat documente atât de la firma de colectare vizată cât și de unitățile de stat.
Meghesan Zsuzsanna, directorul Spitalului Municipal Târnăveni: "Au fost predate pe bază de proces verbal toate documentele solicitate către organele competente. Contractul îl avem din septembrie 2018, până în prezent".
Spitalul din Târnăveni are 560 de paturi. Pe timp de pandemiei, zilnic, s-au adunat chiar și 400 de kilograme de deșeuri medicale.
Meghesan Zsuzsanna, directorul Spitalului Municipal Târnăveni: "Deșeurile se ridicau luni, miercuri și vineri, de trei ori pe săptămână. Noi avem un spațiu de depozitare temporară, firma venea le încărca și ducea la eliminare finaăa. Deșeuri medicale infecțioase, seringi, ace, produse care vin în contact cu pacienții".
Potrivit anchetatorilor, au fost verificate și spitalele de stat din Mediaș, Dărăbani, Ștefănești și Dorohoi, dar și 50 de cabinete medicale individuale.