Deputatul UDMR Marko Attila, urmarit penal in dosarul Alina Bica, e de negasit. Ministrul Justitiei: "Nu stiu unde se afla"

Ultima actualizare: 13-02-2015 06:49
Marko Attila

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marti, ca nu stie unde se afla deputatul UDMR Marko Attila, care este anchetat in dosarul disjuns din cel in care Alina Bica a fost trimisa in judecata.

Afirmatia ministrului Robert Cazanciuc a fost facuta in contextul informatiilor ca deputatul Marko Attila s-ar afla la Budapesta, sub protectia premierului maghiar Viktor Orban. Anuntul a fost facut de avocatul acestuia, Eugen Iordachescu, la Digi 24, care a precizat ca deputatul UDMR "a primit protectie din partea premierului Ungariei Viktor Orban, deci el se regaseste pe teritoriul statului maghiar."

Cu toate acestea, ministrul Justitiei afirma ca nu stie unde se afla Marko Attila.

"Nu stiu exact unde se afla domnul deputat acum. Putem face discutii acum in masura in care lucrurile sunt foarte bine bazate pe lege. Putem negocia daca exista un acord bilateral, reguli europene, putem negocia cu Ungaria. Nu cunosc exact unde se afla domnul deputat in momentul de fata, dar nu cred ca este oportun sa facem negocieri pe ceea ce legea prevede in mod obligatoriu. Autoritatile oricarui stat europeane sunt obligate sa procedeze conform nomelor europene, daca sunt solicitari din partea altui stat", a spus ministrul Robert Cazanciuc, dupa sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Deputatul Marko Attila nu mai beneficiaza de imunitatea parlamentara incepand din 3 decembrie 2014, atunci cand colegii sai au incuviintat arestarea preventiva a deputatului UDMR, in dosarul de coruptie al fostului procuror sef al DIICOT, Alina Bica, privind despagubirea de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

Intre timp, dosarul a fost trimis in judecata, insa procurorii au fost nevoiti sa disjunga cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru ca el nu s-a aflat in tara si nu a putut fi audiat.

"Avand in vedere faptul ca procedurile de citare fata de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi indeplinite in totalitate, in asa fel incat sa nu poata fi invocate nerespectarea unor garantii procesuale privind inclusiv dreptul la aparare, intrucat acesta este plecat din tara, se va dispune disjungerea cauzei, urmand ca cercetarile sa fie continuate intr-un dosar distinct, sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", potrivit procurorilor DNA.

In 4 decembrie 2014, avocatul lui Marko Attila, Eugen Iordachescu, declara pentru MEDIAFAX ca deputatul UDMR se afla in Budapesta, la o intalnire a maghiarilor de pretututindeni, motiv pentru care nu a fost prezent la DNA, unde fusese citat de procurori pentru a da explicatii in dosarul despagubirilor.

In noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, intr-un alt dosar privind restituirea unor imobile.

Judecatorii l-au gasit vinovat de Marko Attila de faptul ca, in 2002, a facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999. Alaturi de alte doua persoane, deputatul a intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO