Seful Serviciului Investigatii Criminale al IPJ Prahova, audiat la DNA Ploiesti
Seful Serviciului Investigatii Criminale al Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, Nicolae Zecheru, s-a prezentat miercuri la sediul DNA Ploiesti, surse judiciare precizand ca a fost citat in calitate de martor.
Potrivit surselor, Zecheru ar urma sa fie audiat in dosarul care a fost clasat in aprilie 2014 de procurorul Lucian Papici, pentru care instanta suprema a confirmat recent redeschiderea urmaririi penale.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (iCCJ) a confirmat, vineri, redeschiderea urmaririi penale intr-un dosar in care au calitatea de intimat 13 persoane cu functii importante din judetul Prahova, respectiv procurori, politisti, un deputat si sefi ai unor institutii publice, intre care seful Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform datelor de pe site-ul oficial al iCCJ, dosarul a fost inregistrat la data de 9 februarie 2016, intimati fiind fostul sef al Directiei Regionale a Finantelor Publice Ploiesti, Daniel Cristian Petre, adjunctul sau de la acea vreme, Catalin Dinu, fostul sef al Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Prahova, Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat in MAI, seful Politiei Ploiesti, Cristian Gelu Manea, fostul sef al DGA Prahova, Constantin Ispas, ofiterul BCCO Emanuel Saghel, seful Serviciului Investigatii Criminale din IJP Prahova, Nicolae Zecheru, fostul sef al DIICOT Ploiesti, Ionut Botnaru, actual sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, Liviu Matei, actual sef al DIICOT Ploiesti, procurorul Gheorghe Garbea, fost adjunct al sefului PCA Ploiesti, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.
Potrivit unor surse judiciare, dosarul in cauza pentru care procurorii DNA Bucuresti au cerut confirmarea redeschiderea urmaririi penale a fost clasat de procurorul Lucian Papici in aprilie 2014.
Sursele citate au precizat ca cercetarile in dosar ar fi pornit de la ancheta efectuata in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro in care ulterior au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti mai multi inculpati, intre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, Razvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar si oameni de afaceri ale caror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritatile publice din Prahova.
Astfel, procurorii anticoruptie suspectau ca Razvan Alexe ar fi apelat la mai multe persoane cu functii importante- procurori, politisti, angajati ai autoritatilor de control fiscal si ai administratiei- pentru a obtine date referitoare la demersurile intreprinse de procurori in dosare care il vizau si pentru a tergiversa anchetele, au precizat sursele judiciare.
Printre cei care i-ar fi furnizat informatii lui Alexe ar fi si seful de la acea vreme al Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat in Ministerul de Interne, care ar fi fost recompensat cu sume importante de bani.
De asemenea, Razvan Alexe ar fi apelat si la alte persoane cu influenta, respectiv Mircea Cosma, presedinte al Consiliului Judetean Prahova, si deputatul Vlad Cosma, pentru stoparea sau tergiversarea cercetarilor in dosarul respectiv. Totodata, apropiatii lui Alexe ar fi desfasurat operatiuni de filaj in zona PCA Ploiesti pentru a identifica martorii din dosar cu scopul de a-i intimida, au mai spus sursele citate.
Conform acestora, procurorul Lucian Papici a dispus, in aprilie 2014, clasarea cauzei fata de cei 13, motivand ca nu se impune inceperea urmaririi penale in rem in cauza pentru ca faptele nu exista in materialitatea lor.
Ulterior insa, procurorii DNA Ploiesti au inceput urmarirea penala fata de Mircea si Vlad Cosma, fata de Daniel Petre, de Constantin Ispas si Emanuel Saghel in diferite dosare privind fapte de coruptie.