Depozitul bancar, cea mai bună soluție pentru păstrarea economiilor. Dobânda Anuală Efectivă a ajuns la 8%, la unele bănci
Inflația de peste 15% îi pune in dificultate inclusiv pe românii care încă reușesc să pună bani deoparte. Toți se întreabă cum să-i păstreze astfel încât să nu se devalorizeze.
În prezent, dobânzile bancare au crescut, dar sub rata inflației. Iar investițiile în domeniul imobiliar presupun o sumă considerabilă.
Depozitul bancar este cea mai la îndemână soluție pentru păstrarea economiilor, iar dobânzile au crescut în ultimele luni, spun finanțiștii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dobânda anuală efectivă - cea care rămâne după scăderea impozitului și a comisioanelor - ajunge, la anumite bănci, la 8 procente, în condițiile în care inflația este de peste 15%.
Sunt însă destui cei care se organizează singuri.
Cetățean: "Îmi scot de pe card doar o anumită sumă. Restul las acolo și nu mă ating de ea în veci. Țin la ciorap, că mă gândesc că dacă trebuie să scot niște bani, aici sunt niște termene".
În ultimele luni, unii și-au investit economiile în titluri de stat. Subscripția acestui început de an vine cu dobânzi care pornesc de la 7,35% pentru un an și pot ajunge la 8% dacă banii rămân la trezoreria statului 3 ani.
Oana Gonțea, Direcția Generală a Finanțelor Publice Brașov: "Oamenii sunt interesați de această formă de economisire, având în vedere că veniturile obținute sunt neimpozabile".
Cetățean: "Nu împart dobânda cu nimeni, ăsta e motivul".
Cetățean: "Eu am trecut de 86 de ani, nu trebuie să am bani de o înmormântare?".
Aurul, o investiție bună pe termen lung
Și aurul reprezintă o bună investiție pe termen lung. Nu oferă o rentabilitate, dar este sigur și vandabil în orice moment. Nu vă gândiți la bijuterii, căci prețul lor înglobează și manopera greu de evaluat și tranzacționat. Aurul, ca instrument financiar, se păstrează în lingouri și monede.
Victor Dima, reprezentantul unei companii de comercializare a aurului: "Ambalajul nu trebuie desfăcut, nu trebuie deteriorat în niciun fel, ca în momentul revânzării să obții valoarea de produs, altfel el devine doar o bucată de aur de 24 de karate/aurul este moale, maleabil și chiar și o simplă amprentă poate deteriora produsul".
România este una dintre țările în care aurul de investiție este scutit de TVA. Cel mai mic lingou, care cântărește un gram, costă acum circa 60 de euro.
Riscuri pentru românii care vor să investească în criptomonede
Pe de altă parte, cine își dorește câștiguri mari, își asumă, de regulă, și riscuri. Cum se intampla în cazul criptomonedelor.
Adrian Bența, consultant financiar: "Eu, personal, nu voi folosi banii de investiții în criptomonede din diverse considerente. În primul rând, este de risc. Observăm cum în ultimii ani foarte multe zeci de miliarde de dolari au dispărut prin niște fraude speculative. Aș merge cu o investitie intr-o zonă reglementată, într-o zona care este supusa suprevegherii de către autoritatile publice".
Potrivit Băncii Naționale, depozitele în lei ale populaţiei au ajuns, pe 30 noiembrie 2022, la 168 de miliarde de lei. Suma reprezintă o creștere de 4,4% față de anul precedent, dar - tot BNR recunoaște - înseamnă o scădere de 10,6 procente a economiilor, în termeni reali.