Guvernul a stabilit termenul de finalizare a privatizarii CFR Marfa la jumatatea lunii octombrie
Guvernul a stabilit ca termenul de finalizare a privatizarii CFR Marfa este jumatatea lunii octombrie. Printre conditiile impuse pentru incheierea tranzactiei se afla constituirea unui depozit bancar de aproximativ 20 milioane de euro de catre GFR.
De asemenea, este nevoie de o adresa sau un aviz de la Consiliul Concurentei.
Hotararea de Guvern privind privatizarea CFR Marfa prin vanzarea a 51% din actiuni catre Grup Feroviar Roman (GFR), detinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost publicata miercuri seara in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a tranzactiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pretul de cumparare a pachetului de actiuni este de 904,98 milioane lei (202 milioane de euro).
Actul normativ stabileste ca finalizarea tranzactiei, constand in transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni, va fi realizata sub conditia incheierii unui contract de escrow in termnen de 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare de actiuni.
Contractul de escrow va fi anexa la contractul de vanzare de actiuni si va avea ca obiect, in principal, plata de catre cumparator a 10% din pretul de cumparare (90,49 milioane lei) in termen de doua zile de la data contractului de escrow.
Executivul nu indica insa un termen limita pentru semnarea contractului de vanzare a actiunilor.
Transferul dreptului de proprietatea asupra actiunilor majoritare la CFR Marfa este conditionat totodata de "emiterea de catre Consiliul Concurentei a unei adrese sau decizii" in conformitate cu dispozitiile Legii concurentei "si/ sau emiterea unui asemenea document de catre alte autoritati de concurenta competente".
Incheierea vanzarii actiunilor se va realiza de asemenea doar prin creditarea contului vanzatorului, statul roman, cu intreaga suma reprezentand pretul pachetului de actiuni.
Modalitatea de plata a actiunilor va consta in incasarea integrala, la data finalizarii tranzactiei, de catre vanzator a garantiei de participare la licitatie in valoare de 10 milioane euro, a celor 90 milioane lei din fondul escrow si a diferentei ramase pana la pretul de vanzare
Cumparatorul va trebui sa respecte obligatiile societare fata de vanzator, printre care dreptul acestuia din urma de a nominaliza doi administratori in CA-ul societatii pe perioada in care va mai detine cel putin 10% din actiuni.
De asemenea, reducerea sau majorarea capitalului social, schimbarea formei juridice, fuziunea sau divizarea pe o perioada de cinci ani nu se va putea realiza decat cu o majoritate de cel putin doua treimi din capitalul social. In acelasi timp, hotararile de modificare a obiectului principal de activitate al societatii sau dizolvarea societatii se va adopta cu unanimitatede voturi, reprezentand intreg capitalul social.
Guvernul conditioneaza totodata finalizarea tranzactiei de obtinerea acordului de la finantatorii interni si externi ai CFR Marfa cu privire la modificarea structurii actionariatului societatii.
Statul detine, conform actului normativ, dreptul de reziliere a contractului in imprejurari ce implica o culpa a cumparatorului.
Executivul se angajeaza sa activeze clauza penala in cazul neindeplinirii sau nerespectarii de catre GFR Grup, in tot sau in parte, a oricareia dintre obligatiile contractuale, cumparatorul fiind obligat sa plateasca o penalitate de 5% din pretul de cumparare pentru neexecutarea acestor obligatiuni, cu exceptia obligatiilor continue, a caror incalcare, in tot sau in parte, indreptateste statul roman sa recurga la rezilierea contractului.
Potrivit hotararii de Guvern, daca finalizarea tranzactiei nu are loc, indiferent de orice culpa a cumparatorului, in termenul de 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a hotararii, contractul se desfiinteaza "de plin drept" fara a mai fi necesara punerea in intarziere, fara orice alta formalitate prealabila si fara interventia instantei.
GFR a fost declarat castigator in lun iunie in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni.
Sursa: Mediafax
Etichete: guvern, cfr marfa, gruia stoica, privatizare, GFR,
Dată publicare:
15-08-2013 08:05