Surse: Ion Iliescu, audiat in secret in dosarul inchisorilor CIA. Raspunsul oficial al fostului presedinte

×
Codul embed a fost copiat

Fostul presedinte Ion Iliescu a fost audiat de procurorii Parchetului General, intr-un dosar legat de existenta unei inchisori a CIA, pe teritoriul Romaniei.

Potrivit surselor, Ion Iliescu a fost audiat de procurori in urma cu aproximativ doua luni. In acelasi dosar a fost audiat si Ioan Talpes, fost consilier prezidential, senator si director al Serviciului de Informatii Externe. 

Audierea lui Ion Iliescu vine dupa ce acesta a declarat in aprilie 2015 ca nu a confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, intr-un interviu acordat publicatiei germane "Der Spiegel", dat si intr-un raspuns dat unei delegatii a Parlamentului European.

"Sunt neplacut surprins de modul in care se reflecta si mai ales se comenteaza afirmatiile pe care le-am facut intr-un interviu acordat publicatiei germane 'Der Spiegel'. Vreau sa fiu cat se poate de clar: nu am confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, inchisoare in care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar ca daca as fi stiut ce destinatie are facilitatea solicitata de partea americana as fi luat, cu siguranta, o alta decizie. Stiind ceea ce aprobasem - acordarea unui sediu pentru reprezentanta CIA in Romania - justifica faptul ca, in toti acesti ani, am negat existenta unei inchisori CIA pe teritoriul Romaniei. Resping cu toata hotararea interpretarea acestui gest - firesc intre parteneri si aliati - drept o forma de a 'mitui' partea americana, pentru ca Romania sa fie primita in NATO. Aprobarea a fost data, din cate stiu, dupa ce la Praga, la summitul NATO, in noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii tarii noastre in Alianta Nord-Atlantica", spunea atunci Iliescu intr-o postare pe blog. 

Audierea lui Ion Iliescu de catre procurori militari s-a petrecut intr-un birou al Parchetului General, in mare secret. Abia acum, dupa 2 luni, s-a aflat ca fostul presedinte al Romaniei a dat explicatii in legatura cu presupuse inhisori ale CIA la noi in tara. Este de asteptat ca declaratia lui sa fie la fel cu cea data Comisiei Parlamentului Eruopean care a investigat subiectul.

Citește și
Ion Iliescu in 2014 mergand la Vot FOTO AGERPRES
Ion Iliescu raspunde pe blog la acuzatia ca ar fi bolsevic. "Un discurs aproape fascist"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Audierea presedintelui a avut loc in dosarul deschis in 2012 de parchetul militar in urma plangerii facute de sauditul Abd al Rahim al Nashiri, incarcerat la Guantanamo. Acesta  a reclamat prin avocatii sai ca timp de 4 ani a fost plimbat intre mai multe centre ale CIA, unde a fost torturat si interogat. Insa cel mai important, unul dintre aceste centre ar fi in Bucuresti.

Avocatii teroristului ar fi pus cap la cap datele de zbor ale avioanelor cu care al Rahim ar fi fost transportat si au ajuns la concluzia ca a trecut si pe la Bucuresti. Aici ar fi fost tinut intr-un spatiu izolat, in centrul unui oras mare, si trasferat in timpul noptii.

Totusi, aparatorii celui care ar fi planuit atacul asupra navei americane USS COLE soldat cu zeci de victime, nu au avut acces la declaratiile date de acesta, intrucat sunt clasificate ca secret de stat.

O comisie parlamentara din Romania a cercetat in doua randuri varianta potrivit careia o inchisoare CIA a functionat pe teritoriul nostru si de fiecare data a inchis cazul spunand ca asemenea centre nu au existat.

Raspunsul lui Ion Iliescu la invitatia Comisiei LIBE

In acest context, delegatia LIBE i-a adresat o invitatie si lui Ion Iliescu, care a raspuns printr-un mesaj scris adresat presedintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes:

Stimate domnule Moraes,

Am primit scrisoarea dumneavoastra, si apreciez atentia pe care o dati subiectului. Un subiect dureros, care pune in discutie limitele actiunii statelor in cazuri extrem de sensibile, precum este cel al combaterii terorismului.

Punctul meu de vedere in aceasta privinta a fost foarte clar: asa cum folosirea violentei pentru atingerea unor obiective de natura politica, economica si sociala este inacceptabila, la fel de inacceptabile sunt incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, limitarea acestora, folosirea torturii de catre institutiile de forta ale statelor, pentru combaterea terorismului.

Cred ca sunteti de acord cu mine ca, in deplina buna-credinta, Romania a facut progrese remarcabile in respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti. Nu este in practica statului roman folosirea violentei si a torturii in actiuni de contra-terorism, sau in cazul reprimarii criminalitatii de orice fel. Abuzurile, atunci cand au existat, au fost investigate, si vinovatii pedepsiti.

Problema pe care o investigati nu priveste direct statul roman. Tin sa specific extrem de clar acest lucru. Este si motivul pentru care Comisia de Investigatii a Senatului Romaniei a ajuns la concluzia ca, pe teritoriul Romaniei nu au existat inchisori ale CIA, in care sa fi fost comise abuzuri si incalcari ale drepturilor si libertatilor cetatenesti.

Nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei, si nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut Romaniei asa ceva.

Am declarat public, si imi mentin aceasta declaratie: nu as fi aprobat niciodata infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei

Am luat cunostinta de Raportul Congresului American referitor la folosirea torturii de catre CIA. Nu stiu sa existe plangeri ale posibilelor victime, abuzate pe teritoriul Romaniei. Daca exista, Justitia trebuie sa-si faca datoria. Este dreptul victimelor sa obtina compensatii pentru suferintele indurate.

Am declarat public ca violenta nu se combate cu si mai multa violenta, ca trebuie sa ne adresam cauzelor profunde, ce genereaza acte teroriste.

Regret ca nu ne-am putut intalni cu reprezentantii Comisiei dumneavoastra la Bucuresti. Sper insa sincer ca am adus, prin acest randuri, unele clarificari privind pozitia mea asupra acestui subiect.

Al dumneavoastra

Ion Iliescu,

Fost Presedinte al Romaniei”

Ion Iliescu face insa o eroare in mesajul sau: exista o plangere la adresa Romaniei, formulata de Abd al-Rahim al-Nashiri la CEDO. Al-Nashiri figureaza in raportul Senatului american privind inchisorile CIA ca fiind unul dintre cei detinuti in centrul din Romania,. Procurorii romani au demarat o ancheta, in care a fost audiat deja ca martor fostul consilier prezidential Ioan Talpes

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Fostul consilier prezidential Ioan Talpes neaga orice discutie privind inchisorile CIA din Romania. Ce spunea acum 6 luni
Fostul consilier prezidential Ioan Talpes neaga orice discutie privind inchisorile CIA din Romania. Ce spunea acum 6 luni

Scandalul centrului de detentie CIA de pe teritoriul tarii noastre este departe de a se incheia. Ioan Talpes, fost consilier al presedintelui Iliescu, contrazice declaratiile facute in trecut.
 

Ion Iliescu raspunde pe blog la acuzatia ca ar fi bolsevic.
Ion Iliescu raspunde pe blog la acuzatia ca ar fi bolsevic. "Un discurs aproape fascist"

Fostul presedinte al Romaniei a ales varianta comunicarii online pentru a le raspunde criticilor sai.

Ion Iliescu, despre cazul Dragnea:
Ion Iliescu, despre cazul Dragnea: "Este stupid sa dezaprobi un lider politic ca militeaza pentru mobilizarea electoratului"

Presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat miercuri ca este "un moment delicat" pentru Liviu Dragnea, iar decizia acestuia are un temei.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.