Decizie de dărâmare a zidului segregării din Baia Mare. Ce spun localnicii
Zidul ridicat în Baia Mare în urmă cu 12 ani, în jurul unor blocuri locuite de romi, trebuie dărâmat, potrivit unei hotărâri judecătorești. Decizia nu e însă definitivă.
Imagini cu zidul din beton înalt de aproape 2 metri au făcut înconjurul lumii și au stârnit revolta activiștilor pentru drepturile omului. Ridicat în 2011 în jurul unui ghetou ce este casă pentru sute de familii de romi, zidul din Baia Mare a stârnit indignare. Iar trei ani mai târziu, a fost ornamentat de studenții Universității de Artă și Design din Cluj.
Mugur Vărzaru, reprezentant asociație: „Primarul Cherecheș a păcălit, a indus în eroare, a exploatat bună credință a unor profesori și studenți. Și i-a invitat să deseneze acest zid, pretinzând că dărâmarea lui va fi imposibilă”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Consiliul pentru Combaterea Discriminării a recomandat demolarea construcţiei, iar primarul Cătălin Cherecheș a fost amendat cu 6 mii de lei. Cazul a ajuns în cele din urmă în instanță.
Mugur Vărzaru, reprezentant asociație: „Tribunalul de la Baia Mare a hotărât că zidul ruşinii, zidul segregării din Baia Mare, de pe strada Horea, să fie demolat. Primarul şi-a schimbat poziţia şi a zis că a construit zidul pentru a-i proteja pe copii. Este un act de discriminare în sine, pentru că nu putem face ziduri pentru toţi”.
Pentru că a refuzat să dărâme zidul, primarul a primit în 2020 o nouă amendă, de 7.000 de lei.
Localnică: „Acolo se aduna foarte multă mizerie şi toată mizeria zboară de acolo aici la noi. Din cauza asta m-am şi îmbolnăvit. Gardul s-a făcut în urma câtorva accidente de pe stradă."
Șofer: „Vizual ajuta, e mizerie, gunoi, nu e o imagine plăcută."
Localnica: „Sunt copii mici şi merg în drum şi dau maşinile peste ei, şi gardul e bun pentru ei. Dacă nu era gardul mulţi mureau în drum, că dădeau maşinile în ei."
Localnic: „Nu-i de folos pentru ca nici nu acoperă. E îngrădirea unei locuinţe şi nu mi se pare cine ştie ce..."
Până la difuzarea acestei știri, primarul nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia instanței. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, în termen de 30 de zile.