Decizia Ministerului Sănătății de a trata pe plan local cazurile de coronavirus a creat conflicte în teritoriu

Ultima actualizare: 25-03-2020 22:16
Eveniment de prezentare a serviciului de monitorizare a pacientilor cardiaci si semnarea procotocolului de includere a pacientilor aflati in autoizolare suspecte de coronavirus
Inquam Photos / Octav Ganea

Autorităţile din Bârlad cer ca decizia să fie schimbată și să fie ales un spital din Vaslui, mult mai bine echipat. În timp ce, locuitorii din Brăila au solcitat ca pacienții cu coronavirus să fie tratați la Galați.

Ministerul Sănătății a informat la începutul săptămânii că intenționeză să declare Sptitalul de Urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad ca ”unitate suport” pentru a primi pacienții suspecți sau confirmați cu coronavirus în județul Vaslui.

Primăria din Bârlad și reprezentanții mai multor formațiuni politice au reacționat dur și au invocat spaţiile improprii, finanţarea precară, lipsa personalului şi a dotărilor din secţiile Boli Infecţioase şi Anestezie Terapie Intensivă.

În schimb, au propus ca spitalul din Bârlad să fie înlocuit cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, pe care îl consideră mai potrivit pentru a trata pacienţii Covid-19.

"Avem rugămintea să excludeţi varianta de a transforma Spitalul Bârlad în prima unitate medicală din judeţ care să fie obligată să se ocupe de tratamentul eventualelor cazuri pozitive de infectare cu noul coronavirus", se arată într-o adresă trimisă de primarul municipiului Bârlad, Dumitru Borș (PNL), către Direcţia de Sănătate Publică Vaslui.

Și reprezentanţii PSD Bârlad au transmis un mesaj de protest.

"Infrastructura şi circuitele sunt slab utilitate, dificil de controlat din punct de vedere epidemiologic. Personalul medical de specialitate este subdimensionat şi lipsit de protecţie. Vor fi uşor de contaminat. De asemenea, nu pot asigura continuitatea actului medical”, a spus preşedintele PSD Bârlad, deputatul Adrian Solomon.

”În condiţiile în care spitalul nu deţine echipamente de protecţie minimale pentru secţiile chirurgicale, expunerea personalului la invazia Covid-19 este similară unui genocid medical. Spitalul nu deţine ventilatoare mecanice pentru cei internaţi cu Covid-19. De asemenea, spitalul nu deţine medicaţie antivirală pentru acest virus, conform cu protocoalele medicale", a mai precizat acesta.

La rândul lor, reprezentanţii USR Bârlad au postat în mediul on-line un mesaj prin care atrag atenţia că mai potrivit pentru a deveni spital Covid-19 este Spitalul Judeţean de Urgenţă.

"Din 2015, până în prezent, spitalul din Vaslui a primit de la Consiliul Judeţean suma de 17.262.965 RON, pe când spitalul din Bârlad nu a primit nici un ban. Acum, când a venit timpul ca acele investiţii să ajungă la oameni sub forma unor îngrijiri medicale de calitate, spitalul din Vaslui este menajat, iar cel din Bârlad este sacrificat”, declară reprezentații USR Bârlad.

”Bârladul are doar doi medici infecţionişti, în comparaţie cu şase câţi sunt la Vaslui şi doar doi medici din specialitatea ATI, în comparaţie cu şapte la Vaslui. (...) Prin această decizie, Bârladul este condamnat la Covid-19! Mulţumim, Nelu Tătaru, pentru decizie! Cu siguranţă vei obţine voturile bârlădenilor pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean!", au mai transmis aceștia.

Și în Brăila au fost discuții aprinse, după ce prefectul Cătălin Boboc a anunţat că, în videoconferinţa de marţi, organizată de Ministerul Sănătăţii, a fost analizată o propunere trimisă de DSP Galaţi către DSP Brăila.

Potrivit acesteia, pacienţii din judeţul Galaţi, ”suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19”, ar trebui să fie trataţi ”în spitalele din Brăila".

”În ciuda opiniilor alarmiste exprimate pe acest subiect, am avut de la bun început un singur obiectiv: să gestionez situaţia cu maximă responsabilitate, în beneficiul brăilenilor. Nu mi-am propus nicio secundă să fiu populist", a scris Boboc pe contul său de Facebook.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!