Soția șoferului ucis de un bolovan pe Defileul Jiului: „Vii în țara ta și uite ce faci. Ce fac guvernanții?”
După moartea fulgerătoare a unui șofer în Defileul Jiului ucis de un bolovan care i-a căzut pe mașină, Compania pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere a cerut verificări pe toate sectoarele de drum care traversează munții.
Soția victimei este revoltată și spune că oamenii nu sunt în siguranță pe drumurile publice.
Când s-a produs tragedia din Defileul Jiului, era cod galben de vânt puternic. Un arbore care a fost găsit doborât ar fi putut să pună în mișcare bolovanul cu pricina. Piatra a căzut pe parbriz, a rupt volanul, care l-a lovit mortal pe șoferul de 56 de ani.
Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, în timp ce Compania Națională de Drumuri a cerut verificări pe toate sectoarele de drum care tranzitează zone montane.
Bărbatul abia se întorsese din Spania ca să organizeze un parastas pentru soacra lui.
Soția șoferului decedat: „Vii în țara ta, ce faci în țara ta domnule? Ce faci în țara ta, uite ce faci în țara ta? Ce fac guvernanții? Ce fac? Nimic! Nimic nu fac! Nimic pentru lumea de rând! Fac doar pentru ei”!
În mașină erau patru persoane. Șoferul de 56 de ani, soția lui, sora ei și soțul. Se întorceau de la mănăstirea Prislop, unde fuseseră la mormântul lui Arsenie Boca. Bucata de stâncă a căzut direct pe parbrizul mașinii. Bărbatul nu a apucat să reacționeze.
Bolovanul s-ar fi desprins de la 60-70 de metri înălțime, unde autoritățile susțin că nu pot monta plase. În zonă sunt doar semne de avertizare.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Aș putea să vă spun că ar fi nevoie de plase peste tot. Nu avem această situație în România, în acest moment. Știu că acolo au fost făcute lucrări în 2019, dacă mai e nevoie de îmbunătățiri, vom aloca banii necesari. Piatra s-a desprins dintr-o zonă pe unde se scurg torenții de apă, zonă care nu putea fi acoperită cu plasă. Mai sus e zona din rezervație, parc național, arie protejată, nu avem voie să facem lucrări”.
Pe Transfăgărășan, de exemplu, plasele de protecție ajung cel mult până la 30 de metri înălțime. Responsabilii cu siguranța drumurilor decid, în funcție de zonă, ce măsuri pot lua și unde pot monta plasa.
Pistol Cristian Ovidiu Cătălin, directorul general al CNADNR: „Piatra ar fi căzut de la 60-70 de metri, deci cu mult deasupra zonei de protecție, de siguranță, prevăzută în sarcina noastră”.
Accidentul vine la nici două luni după ce, în vară, în Cheile Bicazului, un tânăr turist a fost rănit grav de un bolovan desprins de la înălțime. Nici acolo nu sunt plase de protecție.