Din 15 martie vom ști exact ce și cât mâncăm la restaurante. Datele care trebuie să fie în meniuri

×
Codul embed a fost copiat

De miercuri, 15 martie, vom ști exact ce și cât mâncăm atunci când ieșim în oraș. Restaurantele sunt obligate să afișeze în meniu, pe lângă ingrediente, și cantitatea de grăsimi, acizi, sare, proteine sau aditivi, potrivit unui ordin al ANPC.

Noile reguli vizează și fast-food-urile sau cantinele, iar informațiile vor fi afișate și în meniurile virtuale.

Vreme de o săptămână, Marius, managerul unui restaurant cu specific tradițional din Brașov, a făcut echipă cu bucătarul șef pentru a concepe noul meniu cu toate informațiile necesare.

Mădălina Gkeveșanu, bucătar șef: "Trebuia să las sarmaua să îi răspund lui Marius, să mă întrebe de care pulpă de vită, cu cât grăsime, cu 10 la sută, cu 20 la sută. Bineînțeles că noi trebuie să întrebăm producătorul, cam așa au decurs zilele cu telefoane de dimineața până seara."

Managerul a folosit un calculator de valori nutriționale pentru care a plătit un abonament de o mie de lei. Ordinul dat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului prevede că în meniu să fie trecute, explicit, ingredientele, declarația nutrițională și aditivii.

Citește și
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

Ce trebuie să conțină meniul

Meniuri cu calorii specificate.

Declarația nutrițională:
-grăsimi,
-acizi grași
-acizi saturați
-glucide
-zaharuri
-proteine
-sare.

Aditivi utilizați:
-conservanți
-coloranți
-stabilizatori
-emulsificatori
-E-uri.

Marius Vatră, managerul unui restaurant: "Practic introduci fiecare ingredient, e o bază de date unde se găsesc multe ingrediente. Se introduce fiecare reţetă și acel calculator își face treaba."

Informațiile sunt de mare ajutor, mai ales în cazul persoanelor care țin diete ori au alergii la anumite alimente.

"Reporter: Întrebați la restaurant aceste informații?
Client: La anumite restaurante, da, mai ales că am în familie persoane care sunt alergice la diverse alimente."

La acest restaurant provocarea a fost alta: cum va arăta meniul care conţine peste 100 de produse. Și asta pentru că în forma actuală are 30 de pagini, așa că va exista unul separat, fără fotografii, dar care să conțină și noile informații. Şi va semăna mai degrabă ca un...catalog.

Elena Munteanu: bucătar șef: "Ajunsesem undeva înainte de paşte și aveam deja 60 și ceva de pagini cu toate valorile astea."

Există însă și o aplicație gratuită, pusă la dispoziție de Infocons.

Sorin Mierlea, preşedinte Infocons: "Scanează codul de bare al produsului, avem peste trei milioane de produse în baza de date, nu se găsește produsul în baza de date, introduce info de pe etichetă în bară de jos, unde e un dicţionar de terminologie, vede dacă are aditivi. Ai cantitatea de sare și zahăr afișată. Doar bifam produsele pe care le-am salvat, și ne dă totalul la 100 de grame."

Horia Constantinescu, președintele ANPC: "Vom verifica inclusiv respectarea acestui ordin, dar și a regulamentului european care vorbește despre menționarea obligatorie a alergenilor și a ingredientelor în produsele alimentare. Vom aplica avertismente o perioadă bună de timp."

Aceste schimbări intră în vigoare de miercuri.

Articol recomandat de sport.ro
Gestul făcut de Dan Petrescu imediat după ce a învins campioana FCSB pe Arena Națională
Gestul făcut de Dan Petrescu imediat după ce a învins campioana FCSB pe Arena Națională
Citește și...
Toate meniurile restaurantelor trebuie schimbate începând de miercuri. Ce date vor conține
Toate meniurile restaurantelor trebuie schimbate începând de miercuri. Ce date vor conține

Restaurantele din România trebuie să aibă meniurile schimbate începând de miercuri, 15 martie. Iniţial, decizia urma să intre în vigoare în decembrie, dar a fost amânată pentru luna aceasta.   

Recomandări
Investiții vitale în unitățile medicale din România cu bani europeni. Spitalul din Horezu, transformat cu 10 milioane de euro
Investiții vitale în unitățile medicale din România cu bani europeni. Spitalul din Horezu, transformat cu 10 milioane de euro

Vorbim acum despre investițiile vitale în unitățile medicale din România! Spitalele orașenești sunt mari consumatoare de resurse și bani.   

Încet, dar sigur, rușii avansează militar în Ucraina. Moscova susține că a cucerit 5 sate din regiunea Harkov
Încet, dar sigur, rușii avansează militar în Ucraina. Moscova susține că a cucerit 5 sate din regiunea Harkov

Lupte crâncene în regiunea ucraineană Harkov unde rușii au reluat asaltul după atacul surpriză de vineri. Moscova susține că forțele sale ar fi cucerit 5 sate din apropierea graniței.

Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Medicii vin cu vești bune
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Medicii vin cu vești bune

Pentru prima dată după mai multe săptămâni, Florin Piersic, operat joi la genunchi, a reușit să se ridice în picioare. Iar medicii anunță o îmbunătățire a indicatorilor biologici, semn că actorul își revine. Pericolul însă nu a trecut.