De acum inainte oricine poate conduce un tractor pe drumurile publice, chiar daca nu are permis

28-06-2017 17:32


Oricine poate conduce un tractor pe drumurile publice, chiar daca nu are permis.

Conform unei hotarari a Inaltei Curti de Casatie de Justitie, care a fost publicata marti in Monitorul Oficial, tractorul nu este autovehicul, ci doar o masina agricola care face diverse lucrari si care se deplaseaza, ocazional, pe un drum. Astfel, legislatia rutiera nu i se aplica.

Potrivit Inaltei Curti de Casatie si Justitie, textul infractiunii de conducere fara permis nu se refera si la tractoare. Soferii cu experienta spun ca tractoarele pot face atat servicii dar si pagube foarte mari.

Bogdan Bura, tractorist: "Daca ar fi dupa mine, i-as pune si pe biciclisti si carutasi sa faca cursuri, nu au treaba, habar, ies de pe ulite fara sa se asigure. Adica mie de ce sa-mi ia permisul daca sunt baut si lui ce sa-i faca? Dar daca-i iese cineva in fata ce faci? Sau un indicator nu stie ce inseamna."

Vasile Harlaoanu, tractorist: "Eu as fi de acord sa ia permis, sa nu mearga fara permis nici unul. Obligat, ca e periculos. El nu stie sa se asigure, nu stie sa mearga."

Oamenii din mediul rural si soferii nu stiu ce sa creada de noua prevedere. Unii spun ca cei care nu detin un permis de conducere nu ar avea voie sa se urce la volan, iar altii spun ca asteapta lamuriri de la politisti.

Barbat din mediul rural: "Nu, asta nu se poate, dar se baga si la scuter, dar sa mergi cu asa ceva, asa nu se poate."

Aceasta prevedere ridica si probleme juridice in eventualitatea unui accident provocat de o persoana care nu are permis si nici asigurare pe tractor.

Liviu Bran, avocat: "Acum suntem intr-un gol de lege in sensul in care legiuitorul ar trebui sa prevada in Codul Penal ca in notiunea de autovehicul ar trebui sa fie continuta si cea a tractoarelor. Oricine are un tractor poate merge pe drumul public putand sa savarseasca omor din culpa sau distrugere. Ar plati cel vinovat, dar nefiind asigurat, nu are posibilitati financiare."

Momentan, politistii au fost rezervati in a se exprima referitor la aceasta scapare legislativa.

VIDEO PROTVPLUS.RO