De la începutul războiului, 600 de copii neînsoțiți au ajuns în România
Aproape 200 de copii orfani din Ucraina au ajuns în Maramureș, însoțiți de îngrijitorii din centrele lor de plasament.
După un popas la noi, au plecat, joi, cu avionul spre Turcia unde vor fi adăpostiți până la terminarea războiului. Unii confuzi și speriați, altii afectuoși, chiar comunicativi, cei mici au fost ajutați de cei de la Protecția Copilului, și până la decolare au stat la un hotel și în două campusuri.
Încă din zori, sala de așteptare a aeroportului Maramureș a devenit neîncăpatoare. Copiii din mai multe centre de plasament din Ucraina au fost îmbarcați, cu însoțitorii lor, într-un avion cu destinația Antalya.
Înaintea zborului, copiii au primit mâncare și apă și, cuprinși de emoție, au mulțumit cu lacrimi în ochi.
Ambasada Ucrainei a solicitat sprijinul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului. Astfel că pentru o noapte, cei mici au gasit adăpost în Baia Mare.
Însoțitoare: “Am venit din Ucraina, a fost drum lung până în România și copiii sunt cam speriați.”
Adrian Mândru, purtător de cuvânt DGASPC Maramureș: “După preluarea din Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu și transferul la spațiile de cazare, li s-au asigurat toate condițiile, de la cazare și masă până la asistență și consiliere, inclusiv psihologică."
Două surori, gemene, s-au atașat rapid de angajații de la Protecția Copilului, iar la plecare și-au arătat deschis afecțiunea.
Traumele copiilor care vin din zone de război pot lăsa amprente de lungă durată, spun psihologii.
Cecilia Ardusătan, psiholog: “Cei din casele de copii au frică și nesiguranță în suflete. Fiecare copil are nevoie să se simtă în siguranță, acești copii care vin din zone de conflict, mulți fără părinți vor avea anumite probleme, stres post-traumatic, depresii, izolare".
De la începutul războiului, 600 de copii neînsoțiți au ajuns în România, potrivit UNICEF, și au beneficiat de ajutor.