De ce se teme PSD-ul de demisii in masa. PNL-istii au semnat in alb, dar nu au depus demisiile
Anuntul liberalilor ca pleaca din Parlament ramane deocamdata la stadiul de intentie. Doar cativa senatori si deputati PNL, printre care Mircea Diaconu, Ludovic Orban si Adriana Saftoiu, si-au semnat demisiile in alb.
Aflat la Iasi, Crin Antonescu a anuntat ca vrea sa-l convinga si pe Victor Ponta ca opozitia sa faca un gest fara precedent.
"S-a degajat o optiune sa examinam foarte serios parasirea Parlamentului, demisia din Parlament, toti precizand insa ca asa ceva nu se poate lua in discutie decat daca ajungem cu totii la aceasta concluzie si facem o demisie in bloc".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Desi a stat in preajma lui Antonescu, liderul PSD Victor Ponta nu a scos niciun cuvant despre acest subiect. Potrivit Constitutiei, alegerile anticipate solicitate de opozitie nu se pot realiza decat dupa ce presedintele tarii dizolva Parlamentul. Tocmai aceasta prevedere i-a pus pe ganduri pe PSD-isti, care sunt tentati sa spuna NU invitatiei colegilor din USL de a pleca din Parlament.
Singura solutie - alta decat cea a dizolvarii Legislativului de catre presedinte - este cea a demisiei tuturor alesilor - si de la putere si de la opozitie - in urma unui acord politic. Dar nici asa nu se ajunge la anticipate, ci la alegeri partiale in toate colegiile uninominale.
Noul Legislativ constituit astfel va avea insa un mandat de numai cateva luni, pentru ca, in noiembrie anul acesta, sunt programate alegerile generale la termen.
"Eu cred ca solutia este sa scoatem 100 de mii de oameni in strada, sa nu plecam de acolo impreuna cu parlamentarii si cu tot pana cand isi dau demisia si Guvernul si Traian Basescu" spune Marian Vanghelie.
Extrem de interesanta este procedura prin care un parlamentar isi poate da demisia. Potrivit Regulamentului, cererea scrisa de demisie nu are nicio valoare fara legalizarea semnaturii, facuta la un notar.
Hartia merge apoi la presedintele Camerei sau Senatului - dupa caz - care, in sedinta publica, il intreaba pe parlamentarul respectiv daca nu s-a razgandit sa demisioneze.