Crin Antonescu: "O singura solutie democratica, demisia presedintelui Basescu"
Opozitia nu a tinut cont de cererea de impacare lansata de Emil Boc si a atacat virulent coalitia guvernamentala. Crin Antonescu a fost cel mai vehement, sustinand ca singura solutie este demisia lui Traian Basescu.
Inainte de discursul liderilor PNL si PSD, premierul Emil Boc a facut un anunt surprinzator. El a spus ca a decis sa-l demita din functie pe ministrul de Externe Teodor Baconschi, din cauza declaratiilor acestuia referitoare la protestatarii din ultimele zile. De asemenea, premierul a cerut scuze romanilor pentru stangaciile verbale ale unor colegi de-ai sai, la adresa demonstrantilor.
Cronologia evenimentelor: - LIVE TEXT
14.45 Crin Antonescu tine un discurs in Parlament. Sinteza declaratiilor:
"Am cerut convocarea acestei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru ca se intampla lucrui grave. Daca tot ati acceptat sa ne strangem aici trebuie sa vedem daca avem o problema si ce solutii exista."
"Noi am cerut aceasta discutie pentru ca asa cum spuneam credem ca majoritatea romanilor sunt nemultumiti. Pentru ca 'Jos Basescu' inseamna ca vor un alt presedinte. Pentru ca 'Jos Guvernul' inseamna ca vor un alt Guvern. Pentru ca 'Alegeri anticipate' inseamna ca vor un alt Guvern. Solutia este una singura: alegeri anticipate! Va cerem solutia, singura democratica, a demisiei presedintelui Traian Basescu, a demisiei premierului Romaniei, Emil Boc si a demisiei ParlamentuluI Romaniei, noi fiind primii gata sa demisionam!"
"Noi va spunem ca singurul raspuns democratic la nemultumirea acestor oameni este sa le dam sansa acum"
"In aceasta tara nemultumirea s-a acumulat nu pentru ca ati aplicat masuri de austeritate, ci pentru ca ati facut asuteritate numai pe spinarea unora, voi si clientela voastra v-ati imbogatit."
"Da, dialogul social trebuie restabilit, dar nu cu dumneavoastra, fara alegeri anticipate."
14.30 Victor Ponta tine un discurs in Parlament. Sinteza declaratiilor:
"Consider odioasa incercarea dumneavoastra de manipulare a temei fondurilor europene. O mai spun o data, USL nu a cerut niciodata intreruperea fondurilor europene."
- "Trebuie sa avem alegeri libere si corecte, cu un Guverrn de tehnocrati. Avem nevoie de o comisie de ancheta privind evenimentele din ultimele zile. Trebuie sa gasim modul si solutiile prin care statul isi apara institutiile. De multe ori oamenii sunt nevoiti sa dialogheze cu jandarmii, pentru ca nu au cu cine altcineva."
- "Avem obligatia sa eliminam ideea fraudarii voturilor cetatenilor nostri din diaspora."
- "Am auzit foarte multe discutii pe teme procedurale. Deodata, colegii de la putere au devenit foarte chitibusari. Va afirm aici politic si juridic ca daca in aceste zile se doreste se poate incheia unui pact politic pentru alegeri anticipate."
- "Solutia este foarte simpla: un pact politic intre toti cei care suntem aici in care sa spunem ca renuntam la mandate si ca ne prezentam in fata oamenilor care vor decide cine ramane in Parlament. Putem s-o facem, daca vreti, si maine de Ziua Unirii. Vreau sa va sigur ca nu mai e loc de pasi inapoi. Parlamentarii USL nu vor mai fi din februarie inapoi in banci, cuminti. Este momentul sa aratam daca suntem altfel de cum spun oamenii despre noi. As vrea in incheiere sa spunca astazi este un moment esential, in care fiecare dintre noi trebuie sa aleaga daca vrea sa ramana surd la cererile oamenilor. Nu este nicio nenorocire pentru Romania daca domnul Boc nu va mai fi premier."
- "Uniunea Social liberala nu va solicita nimic in interesul USL, sa plece PDL ca sa vina USL."
- "Este important ca astazi sa ne comportam cu totii in ceasul al 13-lea asa cum oamenii asteapta sa ne comportam. Astazi, stimati colegi fe la putere puteti sa luati o decizie asteaptata de toti oamenii."
13.45 Premierul Emil Boc tine un discurs in plenul celor doua Camere. Sinteza declaratiilor:
- "Multumesc pentru invitatia adresata. Am venit in fata dvs. pentru sesinea extraordinara a Parlamentului Romaniei. La fel de adevarat este ca traim vremuri speciale in lume, in Europa si in Romania. Criza economica mondiala a afectat si afecteaza viata a miliarde de oameni. Suntem practic in mijlocul unei crize fara precedent dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Nimeni nu stie cand se va termina aceasta criza sau ce forme va imbraca ea."
- "Exista riscul major de a se reveni pe recesiune."
- "Cand am preluat guvernarea si daca as face comparatia cu o casa, pe afara gardul era vopsit si arata bine, pentru ca am avut in 2008 o crestere economica. Dar cand am intrat in casa am vazut ca acea casa statea sa se prabuseasca. Ne intrebam cum de rezista. Explicatia era simpla. Am avut vremuri senine, insa venea furtuna."
- "Am fost nevoiti concomitent sa luam pe de o parte masuri de limitare a crizei fara precedent, de a tine economia sub control, dar si de a continua reforma."
- "Astazi se demonstreaza ca masurile pe care le-am luat au fost corecte, au salvat Romania de la colaps. Astazi Romania este stabila din punct de vedere economic, o realitatea recunoscuta de toate institutiile internationala. Iata ca dupa 2 ani de cadere economica, 2009 si 2010, in 2011 am reusit sa avem crestere economica. Am iesit din recesiune, ca prima etapa."
- "Astazi suntem mult mai bine pentru a face fata unui eventual val 2 al crizei economice. Nuinseamna ca suntem invulnerabili. Da, ne poate afecta si sta in intelepciunea noastra sa ferim Romania de ceea ce poate fi mai rau in perioada urmatoare."
- "Inteleg nemultumirea oamenilor si ca prim-ministru si ca om. E greu, foarte greu de explicat ca fara acel rau era si mai rau - si stiu cat de greu este sa explici oamenilor aceste cifre. Oamenii nu se incalzesc cu cifre macroeconomice. Dar ce s-ar fi intamplat daca nu luam aceste masuri? Mai putea Romania sa reziste cu 1.400.000 de bugetari? Nu mai putea."
- "Eu spun asa. Si politicienii au o mare responsabilitate in aceasta criza economica si in Romania si in afara ei. Si politicienii trebuie sa-si asume si ei aceste responsabilitati."
- "Da, am pierdut imagine si voturi, dar va asigur ca a meritat pentru tara."
- "Le spun colegilor din opozitie cu toata sinceritatea. Da, oamenii sunt nemultumiti de masurile de austeritate. Dar oamenii sunt nemultumiti si de clasa politica din ultimii 20 de ani."
- "Eu imi asum personal greselile mele si ale Guvernului, dar oamenii n-au cerut in Piata Universitatii sa vina Ponta si Antonescu sa-i conduca."
- "Eu imi asum personal greselile mele si ale Guvernului, dar oamenii n-au cerut in Piata Universitatii sa vina Ponta si Antonescu sa-i conduca."
In aceste zile, reactia politicienilor n-a fost intotdeauna cea mai potrivita. Si vreau sa stiti sincer, regret derapajele si stangaciile verbale ale unor colegi de-ai mei la adresa protestatarilor din strada. Si prezint de aici, de la aceasta tribuna a Parlamentului scuze publice romanilor pentru aceste stangacii verbale. Si pentru aceste afirmatii vreau de asemenea sa stiti ca pe aceasta linie am luat decizia de revocare din functie a ministrului de Externe Teodor Baconschi si am inaintat presedintelui Romaniei propunerea de revocare din functie pentru declaratiile facute. "
13.40 Victor Ponta: "Fiecare membru al Parlamentului trebuie sa decida unde va sarbatori ziua de 24 ianuarie. Noi vom fi in strada."
13.35 Liberalul Eugen Nicolaescu a anuntat ca senatorii si deputatii opozitiei nu vor participa la ceremonia organizata in Parlament cu ocazia zilei de 24 ianuarie, ci o vor "sarbatori" in strada.
13.25 Incepe sesiunea extraordinara a celor doua Camere ale Parlamentului. Senatorul Mircea Geoana propune invitarea in Parlament a presedintelui Romaniei, Traian Basescu: "Daca in primele zile a comunicat excesiv, in ultimele zile tace excesiv".
De asemenea, Geoana a propus ca parlamentarii sa renunte la vacanta si sa continue sesiunea extraordinara pana la inceperea sesiunii ordinare.
13.00 La sedinta Parlamentului asista, de la balcoane, zeci de persoane. Solicitarea de acces a fost formulata, potrivit staff-ului tehnnic, de catre grupul PDL. Astfel, grupul democrat-liberal a solicitat ca un numar de 168 de persoane sa asiste la lucrarile plenului reunit, in conditiile in care la balcoanele din sala de plen exista doar 164 de locuri disponibile.
Cu doua ore inainte de ora inceperii sedintei, invitatii, in majoritate persoane in varsta, sosisera deja la Parlament, asteptand pe fotoliile de la bufetul Camerei Deputatilor sa li se permita accesul in sala plenului.
12.50 Borbely: Anticipatele inseamna instabilitate politica
Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat ca membrii coalitiei de guvernare nu sunt de acord cu organizarea de alegeri inainte de termen, deoarece acest lucru ar determina instabilitate politica. El a spus ca, in cazul alegerile anticipate, procedura de declansare a acestora s-ar incheia in luna septembrie
12.30 USL discuta variante de actiune: Demisie in bloc din Parlament sau motiune si pact politic
Birourile Permanente reunite ale PSD si ACD discuta, la ora transmiterii acestei stiri, variantele de actiune politica ale opozitiei, potrivit unor surse citate de Mediafax. PSD a propus un pact politic parlamentar pentru demisia Guvernului, iar PNL a cerut demisia parlamentarilor in bloc.Propunerea USL ca parlamentarii opozitiei sa demisioneze in bloc din Parlament nu este agreata de PSD, sustine sursele citate.
12.15 Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca liderii coalitiei guvernamentale nu sunt de acord cu organizarea alegerilor anticipate, solicitate de opozitie, deoarece aceste alegeri vor avea, oricum, loc in acest an.
11.45 Conferinta de presa a liderilor opozitiei la Palatul Parlamentului.
Sinteza declaratiilor lui Crin Antonescu:
- "Ceea ce se intampla in strada si ce se intampla cu oamenii care sunt in spatele celor din strada, care chiar daca nu au iesit au aceleasi nemultumiri. Noi nu putem sa asistam la o dispta electorat si putere pentru ca avem datoria de a reprezenta niste oameni care ne-au dat votul."
- "Cred ca prima obligatie pe care o avem este sa construim impreuna raspunsuri care sa arate ca intelegem ce se intampla dar si faptul ca suntem uniti."
Sinteza declaratiilor lui Victor Ponta:
- "Suntem absolut uluiti si indignati de modul de care, atunci cand vrem sa discutam lucruri serioase, premierul Emil Boc apare cu minciuni gogonate. Niciodata nu am cerut stoparea fondurilor UE pentru Romania."
- "Nu numai ca nu vom cere sistarea fondurilor europene, dar vom cere sa le folosim, aceste fonduri."
11.30 Vanghelie: Demisia din Parlament nu rezolva nimic, trebuie sa scoatem 100.000 de oameni in strada
Vicepresedintele PSD Marian Vanghelie a declarat ca o eventuala demisie in bloc a parlamentarilor USL nu va duce la schimbari politice, iar opozitia ar trebui sa scoata in strada cel putin 100.000 de oameni."Daca ne dam doar noi demisia si raman cei de la PDL, inteleg ca se fac alegeri anticipate (partiale - n.r.), deci nu am rezolvat nicio problema. Solutia cred ca este sa scoatem in strada 100.000 de oameni si sa stam si noi, parlamentarii, acolo si sa nu plecam pana cand demisioneaza Basescu si Boc", a declarat el.
Intrebat de jurnalisti daca este bine ca politicul sa se implice in organizarea protestelor, Vanghelie s-a declarat convins de faptul ca mai multa lume ar iesi in strada sa manfesteze daca opozitia ar lua initiativa.
11.00 USL cauta o varianta de protest parlamentar: concediu fara plata
Cei trei lideri ai USL s-au intalnit in aceasta dimineata, inaintea Birourilor Politice reunite PSD-ACD, pentru a discuta despre posibilele masuri de protest ale opozitiei. Surse citate de Mediafax au declarat ca una dintre variantele discutate a fost ca parlamentarii USL sa isi ia concediu fara plata de la Parlament.
La intalnirea dintre Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin a participat si Dan Voiculescu. Varianta concediului fara plata a aparut dupa ce liderul PNL, Crin Antonescu, a sugerat demisia in masa a parlamentarilor USL. Sursele mentionate au aratat ca a fost luata in discutie o posibila reactie "mai atenuata" a USL, respectiv ca parlamentarii Uniunii sa isi ia concediu fara plata de la Parlament, pentru o perioada determinata.
10.30 Surse citate de Mediafax au declarat ca liderii coalitiei s-au declarat impotriva organizarii alegerilor anticipate, pe motiv ca o astfel de procedura, daca ar fi initiata, nu ar putea fi incheiata decat prin luna septembrie.
Liderii coalitiei guvernamentale s-au intrunit in aceasta dimineata in sedinta pentru a discuta despre pozitia pe care o vor avea la sesiunea extraordinara a Parlamentului care va incepe la ora 13.00.
Societatea civila asteapta un mesaj al clasei politice
Sedinta Parlamentului va fi, de fapt, o dezbatere a situatiei politice actuale, care se va finaliza, probabil printr-o serie de discursuri de la microfonul plenului - fara sa se adopte solutii concrete.
Reuniunea va incepe la ora 13.00 cu un discurs al premierului Emil Boc, urmat de interventii ale parlamentarilor din toate grupurile politice. Nu este prevazuta o ora la care sa se incheie aceasta dezbatere si nici sa fie luata vreo decizie.
Inainte de inceperea sesiunii extraordinare din Parlament, atat conducerile PSD, PNL si PC, cat si cele ale coalitiei guvernamentale au avut sedinte, precum si reuniuni in grupurile parlamentare. In toate aceste intalniri, puterea si opozitia au stabilit propriile strategii.
Premierul Emil Boc a salutat, sambata, convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului, precizand ca Legislativul va analiza foarte bine situatia politica din Romania. In schimb, liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Mircea Dusa, a declarat ca opozitia va forta, in aceasta sesiune parlamentara extraordinara, obtinerea unui vot in plenul reunit al Parlamentului privind demiterea Guvernului si declansarea alegerilor anticipate.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: alegeri, emil boc, Parlament, parlamentari, demisii, sesiune, anticipate,
Dată publicare:
23-01-2012 08:26