De ce nu a renunțat România la ora de iarnă: ”Economic, ce luăm pe mere dăm pe pere”
Am trecut la ora de iarnă, iar ora 4 a devenit ora 3! Partea bună este că am dormit mai mult. Partea rea este că de astăzi se va întuneca mai devreme. Medicii consideră că schimbarea orei ne poate face irascibili sau ușor anxioși.
Persoanele care nu au dormit şi, în schimb, au călatorit cu trenul, au fost nevoite să stea pe traseu cu o oră în plus.
În rând cu alte state europene, România ar fi trebuit deja să renunțe la acest obicei ale cărui avantaje economice, invocate în trecut, s-au pierdut.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Această zi este cea mai lungă din an, are 25 de ore. România a trecut de la ora de vara la cea de iarnă. Potrivit medicilor schimbarea vine cu dezavantaje.
Ciprian Băcilă, medic primar psihiatru: "Persoanele vulnerabile pot resimți anumite simptome cum ar fi: iritabilitate, irascibilitate, toleranță scăzută la frustrare, defazarea ritmului somn-veghe, ușoare stări de anxietate, uneori modificări ale dispoziției și uneori scăderea elanului vital”.
Tocmai de aceea, specialiștii ne recomandă să facem sport, să stăm cât mai mult în aer liber și să nu adormim uitându-ne la televizor sau pe internet.
Mihai Copăceanu, psiholog: "Trebuie să reținem că pe timpul iernii, fiind mai puțină lumina și mai mult frig, secretăm mai multă melatonină, care este hormonul somnului, care ne induce cumva o stare de somnolență și trebuie să avem acesta igienă mentală și mai ales a somnului."
În 2019, Parlamentul European a decis că statele membre ar trebui să renunțe la schimbarea orei, numai că parlamentele naționale nu au ratificat decizia.
Victor Negrescu, europarlamentar PSD: "România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. România a decis că, deocamdată, să nu adopte această masură și acest proces este blocat în momentul ăsta la nivel european".
George Tuta, deputat PSD: "Economic, ce luăm pe mere dăm pe pere. Energia pe care o salvăm dimineața, o vom consuma seara. Omenirea a ieșit din logică muncii zi-lumină".
Trecerea la ora de iarnă nu a perturbat mersul trenurilor. Potrivit unui comunicat CFR, 64 de trenuri care se aflau pe traseu în momentul schimbării orei au staționat în cele mai apropiate gări până la noua oră de plecare.
Tranziția a fost cu mult mai ușoară în ceea ce privește transportul aerian. Pe aeroportul Henri Coandă, nici o cursă nu era programată în intervalul orar în care a avut loc schimbarea.