De ce au fost alertați 2 milioane de bucureșteni în miez de noapte. Explicația autorităților

×
Codul embed a fost copiat

Peste 2 milioane de români au primit joi noapte, la ora 23.00, un mesaj de alertă extremă, prin care erau anunțați că s-a produs un incendiu major în zona Fundeni din Capitală.

Deși flăcările au izbucnit în jurul orei 22.00, într-o zonă cu depozite, locuitorii Bucurestiului au fost anuntati aproape de miezul nopții.

"Am alertat tot orașul, pentru că am vrut ca populația să evite zona", s-a justificat, vineri, ministrul de interne.

Incendiul de la periferia Capitalei - o zonă nu foarte circulată la acea oră - a fost stins și sunt doar pagube materiale. Agenția de mediu nu a înregistrat nici o depășire a indicatorilor de poluare, la stațiile sale.

La puțin timp dupa ora 23.00, aproape toți bucureștenii au auzit sunetul proeminent al alarmei pentru situatii de urgență extremă. A răsunat în 870.000 de locuințe din Capitală.

Citește și
incendiu ilfov
Incendiu puternic într-un depozit de lângă București. Populația, avertizată prin RO-ALERT
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

 În urmă cu o oră izbucnise un incendiu catalogat drept major la două hale din zona Fundeni, la periferia sectorului 2. La faţa locului, salvatorii de la Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă spuneau că doar cei din zona au fost alertaţi prin mesaj pe telefon. 

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt ISU-BIF: "Din cauza fumului degajat, deși aceasta este o zonă preponderent cu spații de depozitare și de comercializarea unor materiale pentru construcții, în vecinătate, la câteva sute de metri distanță, există chiar și locuințe. Din decizia comandantului intervenției a fost trimis un mesaj de avertizare a populației din zonă prin intermediul sistemului RO-alert prin care erau înștiințați de producerea acestui eveniment și câteva recomandări în special să închidă ferestrele locuințelor pentru că fumul să nu le pătrundă în interior, iar pentru persoanele care se află în zonă să se îndepărteze pentru că este o zonă de pericol"

În realitate a fost alertat tot Bucureştiul. Mesajul a fost primit şi la 13 kilometri depărtare de locul incendiului, de 2,1 milioane de bucureşteni.

Marcel Vela, ministrul afacerilor interne: "A fost alertat tot orașul pentru că incendiul a fost la un service auto, au explodat câteva butelii, a fost mult material plastic, anvelope și fumul degajat a fost un element important pentru alertă, bucureștenii se evita această zonă până la stingerea incendiului"

În imaginile surprinse de pompieri la faţa locului se poate vedea cum fumul se ridică în atmosferă.

Conform explicaţiilor celor care au dat mesajul de alertă, fumul s-ar fi ridicat din zona Fundeni până la plafonul de nori, apoi vântul l-a împrăştiat spre centrul Capitalei, aproape de Calea 13 septembrie, unde e şi sediul central al ISU Bucureşti.

Acesta ar fi fost motivul pentru care s-ar fi luat decizia de alertare a tuturor bucureştenilor, plus a celor din Dobroiesti, o localitate din Ilfov, vecină cu zona Fundeni. Cât de periculos era acest fum?

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt ISU-BIF: "Este un fum specific materialelor combustibile care ard, este periculos dacă stăm și avem o expunere îndelungata la acest fum "

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Mediu din Capitală, nu au existat depăşiri ale valorilor la nici o staţie de măsurare. Au trimis o staţie mobilă şi la faţa locului dar nu a înregistrat schimbări ale parametrilor. Specialiştii au explicat că la un astfel de incendiu produs în perioada cu vreme rece fumul nu rămâne la nivelul solului, ci se ridică pe verticală. Sistemul Ro-Alert a fost gândit să alerteze populaţia pentru pericole extreme.

Mesajul Ro-Alert: "Este folosit în situaţii de urgenţă majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt expuse unui pericol iminent. Astfel de situaţii pot fi calamităţi naturale, fenomene meteo extreme, inundaţii de mari proporţii sau dezastre de origine umană".

Acesta poate fi acţionat într-o singură celulă de telefonie mobilă, lângă locul periculos, sau în mai multe, în funcţie de răspândirea pericolului. Incendiul a avut doar pagube materiale şi a fost stins de pompieri în câteva ore.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Incendiu puternic în Capitală. Hala unui depozit a fost distrusă în totalitate.
Incendiu puternic în Capitală. Hala unui depozit a fost distrusă în totalitate. "Am auzit o bubuitură"

Un incendiu puternic a cuprins joi seară un service auto şi un depozit de materiale de construcţii, pe Șoseaua Fundeni din Capitală.

Incendiu puternic într-un depozit de lângă București. Populația, avertizată prin RO-ALERT
Incendiu puternic într-un depozit de lângă București. Populația, avertizată prin RO-ALERT

Pompierii acționează joi seară pentru stingerea unui incendiu puternic izbucnit într-un depozit din județul Ilfov.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.