De ce aproape toate cabinetele stomatologice sunt private. "Ce să fac cu 2.400 de lei?"
Deși au fost mai multe săptămâni închise din cauza pandemiei, cabinetele stomatologice s-au înmulțit anul trecut, potrivit Institutului de statistică.
Statul alocă foarte puțini bani pentru decontarea acestor servicii, așa că majoritatea sunt private. Și tot datele oficiale arată o diferență uriașă între numărul de cabinete din mediul urban și cel rural. Sunt de aproape șase ori mai multe la oraș. Tot anul trecut, s-au înmulțit și farmaciile.
Mariana Danita, pacient de 63 de ani: “Urmează să îmi facă o lucrare pe implanturi pentru a avea o dantură sănătoasă, trată corespunzător şi bineînţeles estetică. Fiind cadru didactic, am nevoie pe lângă sănătate să am o dantură frumoasă, un zâmbet frumos pentru a fi plăcută de copiii cu care intru în contact.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medicii spun că numărul clienţilor a crescut cu 30 până la 50 la sută în unele cazuri.
Bilal Takouzli, medic specialist: “Au fost mai mulţi şi lucrări de foarte mare calitate. Când zic chestia asta, mă refer la lucrări mari, la reabilitări orale complexe. Nu au mai fost tentaţii, ca să zic aşa. Nu s-a placat în concediu, nu s-au mai dat banii în cluburi şi orașe și atunci oamenii au investit în ei.”
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul pandemiei au funcţionat peste 15.000 de cabinete stomatologice independente, mai multe faţă de 2019.
Deşi România se numără printre ţările din Uniune cu cei mai mulţi medici stomatologi pe cap de locuitor, românii nu pun prea mult preţ pe igiena dentară. Potrivit unui studiu, un sfert dintre români au mers mai rar de la un an la altul la medicul dentist, asta şi pentru că doar 20 la sută din numărul total al cabinetelor stomatologice au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate şi pot deconta gratuit o parte dintre servicii.
Unui cabinet îi revine trimestrial un plafon de aproximativ 2.500 de lei. Prea puţin, în comparaţie cu tarifele practicate şi materialele scumpe.
Anca Vereanu, medic: “Eu dacă am pe lună 40 de pacienţi, ce să fac cu 2.400 de lei? O proteză pentru o persoană vârstnică este între 2.500 şi 3.000 de lei, în oraş. Deci aş putea să fac decontare de la casă o proteză pe lună. Sunt tratamente de mii de euro, coroane de ceramică interala care costă 400 de euro, chiar 600 de euro, faţete. Un om cu câteva coroane sunt 2.000 - 5.000, de euro.”
La stat, în toată ţara sunt mai puţin de 40 de cabinete stomatologice publice.