De ce a fost ales porcul și nu alt animal pentru transplantul unei inimi la om
Dr. Marius Geantă, cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, a vorbit despre faptul că o echipă de chirurgi americani a transplantat cu succes unui pacient inima unui porc modificat genetic.
Medicul a explicat pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.ro de ce a fost ales porcul pentru acest transplant și nu alt animal.
Dr. Marius Geantă spune că s-a făcut această alegere pentru că aproximativ șase luni de zile, inima porcului poate să ajungă la dimensiunile necesare pentru transplantul la adult, deoarece acest animal crește foarte repede de la stadiul de embrion.
Dar foarte importantă este asemănarea genetică dintre om și porc, existând o echivalență de peste 99,9% în privința genomului porcului și a genomului omului.
„În cazul transplantului primei inimi de porc modificate genetic la un pacient care avea nevoie de un transplant au survenit zece astfel de modificări (genetice - n.red.), patru dintre ele vizează blocarea unor gene care sunt implicate în dezvoltarea unui răspuns imun din partea organismului. Fiind blocate, aceste gene nu mai produc proteinele care pot să stimuleze răspunsul imun și să ducă la rejectarea inimii respective. Au mai fost adăugate șase gene de proveniență umană, gene care au un rol în acceptarea inimii de către organismul care îl primește. Acesta este contextul. Primele 48 de ore sunt critice pentru pacient din acest punct de vedere și în general, rejetul post transplant apare în primele două zile. În acest caz, suntem în a cincea zi și lucrurile funcționează bine”, a explicat medicul.