De ce a devenit Telegram aplicația preferată în timpul războiului, în ciuda faptului că este plină de dezinformare rusă

telegram aplicatii
Profimedia

Încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina asaltul militar al rușilor a fost completat de un război informațional cu drepturi depline.

Kremlinul a făcut propagandă în presa de stat din Rusia și a încercat să controleze totul inclusiv online. A existat o „explozie” de informații false: fake news și videoclipuri deepfake, în timp ce ucrainenii și restul lumii s-au străduit să găsească modalități de a spune povestea reală a invaziei. Aplicația Telegram a ajuns unul dintre cele mai importante canale prin care s-a făcut acest lucru.

Iar în contextul actual al războiului, președintele Ucrainei, Volodomir Zelenki, a folosit tot timpul Telegramul pentru a îndemna oamenii să lupte și să reziste invaziei. El are peste un milion de abonați, conform Fortune.com. Platforma a fost un instrument foarte important pentru ca mesajele să ajungă în Rusia, unde unde Facebook, Twitter și, practic, toate mass-media independente sunt interzise, notează sursa citată. 

Dar și mulți ruși au apelat, de asemenea, la această aplicație pentru a transmite informații independente, în urma restricțiilor impuse de Kremlin pentru mass media. Jurnalistul rus Ilya Varlamov a folosit Telegram pentru a transmite informații despre invazie și a dobândit 1,3 milioane de abonați de la începutul războiului.

Potrivit Time, numărul de abonați ruși ai Telegram a crescut cu 48% din 24 februarie, când a început războiul, până în martie același an. Sursa citată notează că probabil cei mai mulți oameni cautau știri independente. De asemenea, s-au alăturat platformei publicații occidentale, inclusiv The Guardian, The Wall Street Journal și The Washington Post. Fortune.com scria în ianuarie 2023, că în primele cinci luni ale războiului Utilizarea Telegramului în Rusia a crescut cu 66%.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Ce este Telegram

Telegram este una dintre ele mai populare aplicații din Ucraina și Rusia și a fost încă dinaintea invaziei. Este o aplicație gratuită bazată pe cloud, care permite utilizatorilor să trimită și să primească mesaje, apeluri, fotografii, videoclipuri, fișiere audio și alte tipuri de fișiere, notează The Economic Times.

Platforma a fost creată în 2013 de către antreprenorul de origine rusă Pavel Durov, care a construit reputația platformei pe un principiu: libertatea de exprimare nelimitată.

Cum funcționează Telegram

Aplicația are câteva caracteristici cheie care au făcut din ea o variantă atrăgătoare pentru comunicațiile legate de război. Pe Telegram se pot crea grupuri publice și private de până la 200.000 de utilizatori, unde oamenii pot interacționa. Dar pot fi create și canale, unde este permisă difuzarea unidirecțională de informații către abonații canalului. Astfel, prin intermediul acestor grupuri și canale, organizațiile pot ajunge la sute de mii de oameni cu mesaje și streaming audio/video live.

Toate acestea sunt criptate și stocate pe „cloudul” Telegram. Datele sunt stocate, într-o formă criptată, pe cloud și distribuite în mai multe baze de date din întreaga lume. Aceste baze sunt controlate de persoane juridice din diferite jurisdicții și sunt supuse legilor respectivelor jurisdicții. Datele respective ar putea fi decriptate, dar este destul de dificil.

Însă aplicația oferă un alt nivel de securitate prin funcția de „chat secret”. Când această funcție este activată, comunicarea dintre doi utilizatori devine criptată end-to-end, adică mesajul poate fi deblocat numai de un dispozitiv care deține una dintre cheile de decriptare pentru conversația respectivă. Aceste mesaje nu sunt stocate nicăieri în afară de dispozitivul expeditorului și al destinatarului, nici măcar Telegramul nu le poate accesa. De asemenea, utilizatorii pot seta un temporizator de „autodistrugere” pentru chat-urile secrete. Odată ce cronometrul se termină, mesajele dispar pentru totdeauna.

O caracteristică care diferențiază Telegram de WhatsApp este redirecționarea anonimă. Când acest lucru este activat, orice mesaj redirecționat de un utilizator nu mai poate fi urmărit către acesta.

De asemenea, deși utilizatorii au nevoie de un număr de telefon pentru a crea un cont numărul nu trebuie să rămână conectat la cont (în timp ce un număr de telefon va rămâne întotdeauna conectat la un cont WhatsApp).

Sabia cu două tăișuri

Ca în cazul oricărei tehnologii puternice, confidențialitatea oferită de Telegram este, de asemenea, o problemă în mâinile greșite.

Și guvernul rus acționează pe Telegram prin mass-media afiliată statului, inclusiv Sputnik și RT, și a încurajat utilizatorii să apeleze la aplicație pentru conținutul pro-Kremlin, iar conturile de boți ruși răspândesc informații false.

Din punct de vedere istoric, Telegram a fost controversat. Criptarea end-to-end a permis activități ilegale în aplicație (inclusiv de către grupuri extremiste, cum ar fi Statul Islamic). Un studiu a relatat că numărul de grupuri sau canale Telegram distribuite în forumurile de criminalitate cibernetică și de hacking din darkweb a crescut de la 172.035 în 2020, la peste un milion în 2021.

Telegram oferă infractorilor și hackerilor aceleași oportunități ca Darknet-urile, VPN-urile și serverele proxy: toate aceste instrumente fac dificilă urmărirea locației unui infractor cibernetic și, prin urmare, îngreunează eforturile de a colecta informații. De exemplu, un canal privat de Telegram folosit de hackeri pentru a vinde informații furate și nu numai avea peste 47.000 de utilizatori înainte de a fi închis.

Telegram are o istorie în ceea ce privește refuzul cererilor de a modera conținutul. Mai mult, modul în care este construită platforma implică o limită la cât de mult poate fi moderată. În multe cazuri, Telegram nu cunoaște aceste activități ilegale până când nu este notificat. Iar din cauza criptării end-to-end este dificil să știi cât de mult conținut dăunător există. Telegram poate interveni doar într-un număr limitat de cazuri, și cu capacitate restrânsă.

Nu este prima dată când Telegram este folosit ca instrument de protest în vremuri de conflict și opresiune, mai scrie sursa citată. În 2020, oamenii din Belarus care s-au opus liderului autoritar susținut de Rusia Alexander Lukașenko au folosit platforma pentru a organiza un protest în masă, de aproximativ 100.000 de persoane.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
O femeie a câștigat un milion de dolari după ce a găsit un bilet de loterie ascuns într-o caserolă. „Habar nu aveam”
O femeie a câștigat un milion de dolari după ce a găsit un bilet de loterie ascuns într-o caserolă. „Habar nu aveam”

O femeie din Portland a câștigat 1 milion de dolari după ce a găsit un bilet de loterie ascuns într-o caserolă. Femeia avea obiceiul de a cumpără mai multe bilete, pe care le depozita acolo, însă uita să verifice dacă a câștigat sau nu.

O tânără de 21 de ani a fost la un pas de moarte după ce a băut o cafea de la un automat din aeroport. Ce se afla în pahar
O tânără de 21 de ani a fost la un pas de moarte după ce a băut o cafea de la un automat din aeroport. Ce se afla în pahar

O tânără de 21 de ani a făcut șoc anafilactic, după ce a băut o cafea de la un automat dintr-un aeroport din Mallorca, scrie Daily Mail.  

Suma pentru care a fost adjudecat „Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt. Cine ar fi femeia din pictură
Suma pentru care a fost adjudecat „Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt. Cine ar fi femeia din pictură

30 de milioane de euro este suma licitată la Viena pentru un tablou al artistului austriac Gustav Klimt, considerat pierdut în ultimii o sută de ani.

 

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.