Datornicii care vor scăpa de popririle puse de Fisc. „Mi-au luat de 2 ori aceeași sumă”
Gata cu popririle pentru cei cu datorii mici. Cei de la Fisc anunţă că de acum înainte numai românii care au restanțe mai mari de două mii de lei se mai pot trezi cu conturile blocate de ANAF.
Acum, sute de mii de români sunt puşi să plimbe hârtii între ghişee, iar unora li se ia suma datorată, din toate conturile pe care le au.
Un proiect recent al conducerii ANAF prevede noi plafoane minime de la care instituţia poate să blocheze conturile celor care nu şi-au plătit la timp taxele şi impozitele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În prezent, te poţi aştepta să-ţi pună poprire pe conturile bancare, adică să ţi le blocheze pentru orice datorie care trece de 100 de lei. Noul proiect al instituţiei prevede însă că sumă minimă de la care să se facă poprirea să fie 2.000 de lei.
În cazul firmelor, cei care au o afacere mică îşi vor face griji numai dacă au datorii de la 10.000 de lei în sus şi nu doar 500 de lei, cum este în prezent. Iar pentru firmele mari, plafonul minim este de 40.000 de lei.
ANAF anunţă, totodată, că începe să lucreze la un sistem electronic dedicat popririlor. Unul prin care Fiscul va comunica instant cu băncile, aşa că atunci când restanța e achitată, contul datornicului va fi imediat deblocat.
În plus, promit reprezentanţii instituţiei, vor fi eliminate situaţiile în care omului i se ia aceeaşi datorie din toate conturile, aşa cum se întâmplă acum.
Bărbat: „Am două conturi, la bănci diferite, şi mi s-au blocat amândouă. Mi-au retras banii din ambele conturi: 1000 de lei şi 1000 de lei. Au văzut că s-au plătit banii şi m-au chemat peste 2-3 zile să ridic notificarea de ridicarea a popririi.”
Femeie: „Ei s-au luat de două ori aceeaşi sumă. Au recunoscut că am plătit mai mult şi trebuie să fac cerere de compensare.”
Cornel Grama, specialist fiscal: „ANAF nu ştie câţi bani are omul în cont şi-atunci trimite hârtii la toate băncile la care acest om are conturi, ca să fie sigur că-şi recuperează banii.”
ANAF este una dintre instituţiile îngropate în hârtii, cu un sistem informatic total depăşit. În ţări ca Estonia, de pildă, aproape totul se face online.
Florian Marcus, analist e-Estonia - via Skype: „Singurele lucruri pe care NU le poţi face online sunt să te căsătoreşti, să divorţezi şi să vinzi case şi terenuri, în rest faci totul online, 98% dintre estonieni îşi plătesc taxele online, le declară online. Hârtiile nu prea există pentru estonieni.”
Potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers, România este codaşa Uniunii Europene la servicii publice digitale.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!