Adevăr dureros. Ce s-a întâmplat cu înălțimea românilor în ultimii 40 de ani


Ultimul update: Joi 12 Septembrie 2019 10:32
Data publicarii: Miercuri 11 Septembrie 2019 19:44
Categorie: Stiri actuale

O cercetare făcută în toată lumea care a analizat felul în care a evoluat omul în ultimii 150 de ani, a scos la lumină un adevăr dureros. Greutatea românilor creşte constant, iar din anii 80 înălţimea lor medie a început să scadă.

Trendul se va menţine şi în 2025, când o treime vor fi obezi - estimează cercetătorii. Felul în care arătăm influenţează şi mărimea hainelor pe care le purtăm, iar producătorii au ajuns să îşi schimbe tot mai des tiparele. Mărimea S, de pildă, este acum noul M.

Studiile făcute de NCD-RisC, o reţea care reuneşte oameni de ştiinţă din toată lumea, care analizează cum evoluează specia umană, arată clar cum s-a schimbat constituţia românilor în ultimii 150 de ani.

Potrivit statisticilor, în 1896, bărbatul român avea, în medie, o înălțime de un metru şi 63, iar femeile, puţin mai scunde, ajungeau la un metru şi 51 de centimetri.

De atunci, ai noştri s-au tot înălţat. În 1980, înălţimea medie a bărbatului român era de un metru şi 75 de centimetri, iar femeile ajunseseră, în 1986, la un metru şi 62 de centimetri.

Anii 80 au fost momentul în care românii s-au oprit din creşterea în înălţime. Cei care s-au născut începând de atunci au fost mai scunzi. Până în 1996, înălţimea medie a românilor a scăzut cu un centimetru.

În schimb, greutatea medie a crescut constant. Din 1975 şi până în 2016, indicele de masă corporală a crescut de la 23 la 27, iar trendul se menţine.

Adi Copcea, nutriționist: „Tendinţa ultimilor 10-15 ani este mereu crescătoare în ceea ce priveşte obezitatea şi bolile metabolice care vin împreună, creşterea în greutate o vedem şi la adulţi, şi la copii. Nu este o întâmplare, întrucât stilul de viaţă modern este cu mult stres, cu mâncare proastă, cu un orar dezordonat al meselor, cu puţină mişcare”.

Adrian Majuru, director Muzeul Vârstelor: „O dată la 10 ani devenim alţii. Pentru secolul 16 şi până către început de secol 19, atât băieţii, cât şi fetele cântăreau mai puţin, dar erau mai robuşti, nu erau foarte înalţi, era o greutate medie de 65 kg pentru băieţi şi 57 pentru fete, pe când la finalul lui 20, avem o medie de 72 pentru băieţi şi 70 pentru fete”.

Că românii arată altfel decât acum câteva zeci de ani o confirmă şi producătorii de îmbrăcăminte, care au fost nevoiţi să schimbe măsurile şi tiparele hainelor.

În ultimii 30 de ani, potrivit Institutului de cercetare pentru textile, bustul s-a mărit cu 13,4 centimetri, iar talia cu 8,4 centimetri. 

Cifrele au fost obţinute după ce 5.000 de adulţi şi 3.000 de copii au fost scanaţi cu un aparat special.

Roxana Hulpe: „Cabina de scanare 3D a corpului uman foloseşte raze laser şi 8 senzori care generează un corp uman virtual, cu dimensiunile reale ale persoanei scanate. Aşadar, în doar 20 de secunde, corpul meu este scanat din patru unghiuri diferite, iar în aproximativ un minut specialiştii află 150 dintre dimensiunile corpului meu. Fie că vorbim de înălţime, circumferinţa şoldurilor, bustului, taliei ori lungimea mâinilor sau picioarelor. Cu aceste date, producătorii din industria textilă pot realiza haine pe dimensiunile reale ale populaţiei”.

Sabina Olaru, șef departament Cercetare design și antropometrie: „La adulţi am comparat fiecare regiune a ţării cu media de pe ţară şi s-a descoperit că bărbaţii din Crișana sunt cel mai înalţi bărbaţi din ţară şi cei din Maramureș cei mai scunzi. Femeile din Maramureş sunt cele mai înalte şi cele din Crișana înregistrează cea mai mică valoare a corpului, exact invers”.

Mărimile s-au modificat cel mai mult la îmbrăcămintea pentru copii.

Sabina Olaru, șef departament Cercetare design și antropometrie: „În urma anchetei antropometrice, în cazul copiilor de la 6 la 19 ani s-a înregistrat un procent al copiilor supraponderal mai mare decât în anii precedenţi. Ne raportăm la ultima anchetă realizată în România, în 1970. Peste 25% din copii sunt supraponderali atât băieţi, cât şi fete”.

Din această cauză, hainele care până acum câţiva ani se potriveau, de pildă, copiilor de 11 ani le vin acum celor cu 3 ani mai mici.

Victoria Venczel, producător de haine: „Copiii sunt super dezvoltaţi, mai plinuţi decât ar fi normal pentru vârsta lor şi atunci trebuie să ţinem cont şi de ei. Adaptăm modele în primul rând, lejere, confortabile. Am avut şi situaţii în care şi cu patru numere mai mari sau chiar nu am găsit cu ce să îl îmbrăcăm şi în situaţii de genul acesta, le-am făcut la comandă”.

Mărimile actuale ale hainelor au fost stabilite în urma măsurătorilor făcute între 2009 şi 2012. Anul viitor va începe o altă anchetă antropometrică, în urma căreia valorile vor fi din nou actualizate.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Mii de români iau cu asalt spitalele din cauza ambroziei. Anunțul Primăriei Capitalei
Mii de români iau cu asalt spitalele din cauza ambroziei. Anunțul Primăriei Capitalei
Boala fatală care ar putea afecta 5% din populația țării în următorii ani
Boala fatală care ar putea afecta 5% din populația țării în următorii ani
85% din gospodăriile din mediul rural se încălzesc cu lemne. Cât plătesc românii
85% din gospodăriile din mediul rural se încălzesc cu lemne. Cât plătesc românii
VIDEO PROTVPLUS.RO
Laura Popa - MasterChef 2019

Laura, specialistă în domeniul finanțelor, vrea să demonstreze că este demnă de acest show și i-a îndulcit pe chef Hadad, Chelaru și Tudoran. "Doamne ajută de bărbatul care reușește să mă suporte"


06:51
Sergiu Nap si Oana Chele - MasterChef 2019

O stilistă și un scenograf au venit să facă artă în bucătăria MasterChef


03:00
Ramona Bumbac - MasterChef 2019

Ea este Ramona, are 40 de ani și a venit cu un preparat care i-a făcut pe chefi să se contrazică: "Mie mi se pare că femeia a ieșit din zona de confort..."


07:45
Andrei Popa - MasterChef 2019

Andrei Popa, ”Hipster Jesus”, a pregătit o farfurie care i-a dat pe spate pe cei trei jurați


06:43
. Denisa Chirilă - MasterChef 2019

Denisa Chirilă, cardiologul care le-a dat palpitații juraților Masterchef: ”Seara, frâng inimi”


06:47
Denisa Chirilă, cardiologul care le-a dat palpitații juraților Masterchef: ”Seara, frâng inimi”

00:29
Românii au talent - Fii eroul nostru!

00:30
Românii au talent - Fii eroul nostru!

00:30
Cristi Minculescu și Pacha Man au lansat "Unde inima mea bate", o piesă cu un mesaj special pentru românii plecați în străinătate

03:58
Gospodari Fără Pereche - Fetelor, alegeți-vă jumătatea!

00:30
accident lugoj
Accidentul surprins de un șofer chiar în fața lui. 2 mașini s-au ciocnit frontal în Timiș
Un bărbat din Sibiu a căzut de la etajul 4. Cum l-au găsit medicii
O creatură marină neobișnuită, ”ca un dinozaur”, a fost prinsă în apele din Norvegia
Șoferii și-ar putea alege perioada în care să le fie suspendat permisul. Care este condiția
Incendiu de vegetație, lângă CET Iași. Sunt afectate 150 de hectare
Cumpănașu, filmat dansând la Iași. Ce a făcut în ziua în care nepoata lui ar fi împlinit 16 ani
reparatii a2
A2 intră în reparații care ar putea dura 2 ani. Șoferii vor circula cu cel mult 60 de km/h
Leii românești, printre cei mai murdari bani din lume. Ce s-a descoperit pe bancnote
Doi adolescenți și un bărbat, reținuți în cazul pădurarului ucis în timp ce urmărea hoții
Mărturiile oamenilor Galați care și-au găsit mașinile arse. ”A fost aruncat focul”
Noapte albă, în fața primăriei, pentru un loc de parcare. ”Am luat saci de dormit, pături”
Un bărbat din Iași, diagnosticat cu malarie. Pacientul a lucrat o perioadă în Africa