Adevăr dureros. Ce s-a întâmplat cu înălțimea românilor în ultimii 40 de ani

Ultima actualizare: 12-09-2019 10:32

O cercetare făcută în toată lumea care a analizat felul în care a evoluat omul în ultimii 150 de ani, a scos la lumină un adevăr dureros. Greutatea românilor creşte constant, iar din anii 80 înălţimea lor medie a început să scadă.

Trendul se va menţine şi în 2025, când o treime vor fi obezi - estimează cercetătorii. Felul în care arătăm influenţează şi mărimea hainelor pe care le purtăm, iar producătorii au ajuns să îşi schimbe tot mai des tiparele. Mărimea S, de pildă, este acum noul M.

Studiile făcute de NCD-RisC, o reţea care reuneşte oameni de ştiinţă din toată lumea, care analizează cum evoluează specia umană, arată clar cum s-a schimbat constituţia românilor în ultimii 150 de ani.

Potrivit statisticilor, în 1896, bărbatul român avea, în medie, o înălțime de un metru şi 63, iar femeile, puţin mai scunde, ajungeau la un metru şi 51 de centimetri.

De atunci, ai noştri s-au tot înălţat. În 1980, înălţimea medie a bărbatului român era de un metru şi 75 de centimetri, iar femeile ajunseseră, în 1986, la un metru şi 62 de centimetri.

Anii 80 au fost momentul în care românii s-au oprit din creşterea în înălţime. Cei care s-au născut începând de atunci au fost mai scunzi. Până în 1996, înălţimea medie a românilor a scăzut cu un centimetru.

În schimb, greutatea medie a crescut constant. Din 1975 şi până în 2016, indicele de masă corporală a crescut de la 23 la 27, iar trendul se menţine.

Adi Copcea, nutriționist: „Tendinţa ultimilor 10-15 ani este mereu crescătoare în ceea ce priveşte obezitatea şi bolile metabolice care vin împreună, creşterea în greutate o vedem şi la adulţi, şi la copii. Nu este o întâmplare, întrucât stilul de viaţă modern este cu mult stres, cu mâncare proastă, cu un orar dezordonat al meselor, cu puţină mişcare”.

Adrian Majuru, director Muzeul Vârstelor: „O dată la 10 ani devenim alţii. Pentru secolul 16 şi până către început de secol 19, atât băieţii, cât şi fetele cântăreau mai puţin, dar erau mai robuşti, nu erau foarte înalţi, era o greutate medie de 65 kg pentru băieţi şi 57 pentru fete, pe când la finalul lui 20, avem o medie de 72 pentru băieţi şi 70 pentru fete”.

Că românii arată altfel decât acum câteva zeci de ani o confirmă şi producătorii de îmbrăcăminte, care au fost nevoiţi să schimbe măsurile şi tiparele hainelor.

În ultimii 30 de ani, potrivit Institutului de cercetare pentru textile, bustul s-a mărit cu 13,4 centimetri, iar talia cu 8,4 centimetri. 

Cifrele au fost obţinute după ce 5.000 de adulţi şi 3.000 de copii au fost scanaţi cu un aparat special.

Roxana Hulpe: „Cabina de scanare 3D a corpului uman foloseşte raze laser şi 8 senzori care generează un corp uman virtual, cu dimensiunile reale ale persoanei scanate. Aşadar, în doar 20 de secunde, corpul meu este scanat din patru unghiuri diferite, iar în aproximativ un minut specialiştii află 150 dintre dimensiunile corpului meu. Fie că vorbim de înălţime, circumferinţa şoldurilor, bustului, taliei ori lungimea mâinilor sau picioarelor. Cu aceste date, producătorii din industria textilă pot realiza haine pe dimensiunile reale ale populaţiei”.

Sabina Olaru, șef departament Cercetare design și antropometrie: „La adulţi am comparat fiecare regiune a ţării cu media de pe ţară şi s-a descoperit că bărbaţii din Crișana sunt cel mai înalţi bărbaţi din ţară şi cei din Maramureș cei mai scunzi. Femeile din Maramureş sunt cele mai înalte şi cele din Crișana înregistrează cea mai mică valoare a corpului, exact invers”.

Mărimile s-au modificat cel mai mult la îmbrăcămintea pentru copii.

Sabina Olaru, șef departament Cercetare design și antropometrie: „În urma anchetei antropometrice, în cazul copiilor de la 6 la 19 ani s-a înregistrat un procent al copiilor supraponderal mai mare decât în anii precedenţi. Ne raportăm la ultima anchetă realizată în România, în 1970. Peste 25% din copii sunt supraponderali atât băieţi, cât şi fete”.

Din această cauză, hainele care până acum câţiva ani se potriveau, de pildă, copiilor de 11 ani le vin acum celor cu 3 ani mai mici.

Victoria Venczel, producător de haine: „Copiii sunt super dezvoltaţi, mai plinuţi decât ar fi normal pentru vârsta lor şi atunci trebuie să ţinem cont şi de ei. Adaptăm modele în primul rând, lejere, confortabile. Am avut şi situaţii în care şi cu patru numere mai mari sau chiar nu am găsit cu ce să îl îmbrăcăm şi în situaţii de genul acesta, le-am făcut la comandă”.

Mărimile actuale ale hainelor au fost stabilite în urma măsurătorilor făcute între 2009 şi 2012. Anul viitor va începe o altă anchetă antropometrică, în urma căreia valorile vor fi din nou actualizate.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO