Boala fatală care ar putea afecta 5% din populația țării în următorii ani
Avem nevoie de măsuri de prevenție la nivel național pentru că tot mai mulți români sunt diagnosticați cu cancer de colon.
Avertismentul vine de la specialiștii care spun că, în câțiva ani, 5 la sută din populația țării va suferi de această boală. Nedepistată la timp este fatală. Ministerul Sănătății pregăteşte medici care să realizeze un program de screening, la nivel național.
De cele mai multe ori, simptomele cancerului colorectal nu îi fac pe pacienţi să se gândească la o boală atât de gravă.
Tulburările de tranzit care durează mai multe zile, adică diaree sau constipaţie, senzaţia de balonare, durerile abdominale, scăderea semnificativă în greutate şi un scaun cu sânge trebuie să îi trimită degrabă la un specialist în gastroenterologie.
Lucian Bratu, medic: 'In rândul pacienţilor intre 40-50 de ani sunt mulţi pacienţi cu stadii incipiente de boala pe care nu-i diagnosticam''
Dacă cineva din familie are sau a avut cancer de colon trebuie să mergeţi la medic chiar şi înainte de a împlini 45 de ani. Medicii avertizează că tot mai mulţi tineri fac această boală, iar principala cauză este factorul genetic.
Un risc mare prezintă şi cei care consumă frecvent alimente procesate, alcool, care fumează şi nu fac mişcare, spun specialiştii. Maladia poate fi depistată printr-un test rapid.
Victor Stoica, gastroenterolog: ”Dacă acest test este pozitiv trebuie să facă o colonoscopie. S-a întâmplat ca la pacienţi care erau de 35 de ani să depistez cancer de rect, pentru nişte sângerări care erau atribuite hemoroizilor''
Dan Jinga, medic oncolog: 'In stadiile 0-2 nu au nevoie de citostatice. La 3 şi 4 tratamnetele sunt agresive, operaţiile lasa disfuncţionalităţi...''
1500 de astfel de teste de la "Asociaţia Sănătate pentru Comunitate" vor fi puse la dispoziţia bucureştenilor care au peste 55 de ani.
Înscrierile vor începe de luni la Centrul pentru Seniori, iar testele se vor face la o clinică privată din capitală. O altă campanie de screening a fost derulata tot de un spital privat: 3000 de persoane au fost atunci testate.
Alina Comanescu, Asociaţia Sănătate pentru Comunitate: ''cancerul de colon afectează şi femeile..''
Cristina Berteanu, medic: ''Avem tot mai mulţi pacienţi tineri în spitalul de oncologie...''
Ministerul Sănătăţii lucrează la un program naţional de screening pentru cancerul colo-rectal, care ar putea fi implementat abia anul viitor.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, boala, teste, tratamente, cancer la colon,
Dată publicare:
10-09-2019 19:16