Danemarca se redeschide cu ajutorul „pașaportului Corona”. Este necesar pentru accesul la serviciile elementare

Dată publicare: 15-04-2021 19:06
Dată actualizare: 15-04-2021 19:55


După aproape 200 de milioane de doze de vaccin administrate, autoritățile sanitare din Statele Unite anunță că doar 5.800 de americani, complet imunizați, au luat totuși virusul și au făcut forme severe. Dintre aceștia, 74 au murit.

Sunt primele date care arată, pe scară foarte largă, eficiența vaccinurilor în lumea reală.

Între timp, Cehia, Letonia și Lituania își dispută dozele de vaccin AstraZeneca nefolosite de Danemarca. Regatul scandinav a decis să renunțe definitiv la acest ser.

John Bell, profesor la Universitatea Oxford: „Fiecare ţară are libertate de decizie, dar, dacă te uiţi la numere, doar 15% dintre danezi au primit măcar o doză de vaccin, iar cele mai accesibile doze sunt cele AstraZeneca. Treaba lor dacă nu vor să le folosească însă, dacă sunt loviţi de tulpina Kent la fel ca germanii sau francezii, atunci le vor muri foarte, foarte mulţi oameni. E decizia lor, dar tot ei trebuie să-şi asume şi consecinţele.”

Chiar şi fără AstraZeneca, danezii urmează exemplul Israelului şi îşi deschid gradual țara datorită paşaportului Corona.

 

După multe luni de tăcere, danezii sunt bucuroşi să regăsească plăcerile vieţii folosind paşaportul lansat de guvern pentru a demonstra că sunt imunizaţi, testaţi în ultimele 72 de zile, ori vindecaţi de COVID. În Regatul scandinav, testele sunt gratuite şi uşor accesibile. Cu doar 8% dintre danezi complet imunizaţi, schema se bazează, de altfel, pe disponibilitatea oamenilor de a se testa des.

Michael Bang Petersen, profesor de științe politice la Universitatea din Aarhus: „Dacă doar vaccinul ţi-ar da dreptul să te mişti liber în societate, atunci da, paşaportul ar putea fi socotit discriminatoriu. Dar în Danemarca paşaportul Corona e inseparabil de accesul gratuit şi liber la testare.”

Paşaportul Corona nu dă acces doar la distracţie, ci şi la servicii elementare, precum tunsul. Dacă nu verifică valabilitatea paşaportului, patronii risca amenzi de până la 6.000 de euro.

Ciprian Maftei, frizer: „Trebuie să verificăm fiecare client şi uneori e puţin jenant, fie că omul nu ştie corect regulile, ori are un test deja expirat. Dar nu avem ce face, nu-i putem primi.”

În acest timp, Uniunea Europeană face demersuri pentru a lansa cât mai rapid un certificat pan-european, care să înlocuiască reglementările naţionale.

Jeroen Lenaers, europarlamentar olandez: „E datoria noastră să ne asigurăm că cetăţenii dispun de o cale uşoară, rapidă şi de încredere de a demonstra că îndeplinesc condiţiile, ca să nu avem 27 de sisteme diferite, să fie doar unul, clar şi simplu, care să arate dacă eşti vaccinat, testat, ori vindecat de COVID.”

Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție: „Vreau să fie clar că nu e un paşaport de vaccinare, cum i se spune adesea. Vaccinarea nu e o condiţie obligatorie a libertăţii de mişcare.”

În altă ordine de idei, oamenii de știință din Marea Britanie au început un studiu vizând combinarea mai multor tipuri de vaccin.

Cyril Vanier, corespondent CNN: „Coordonatorul șef al acestui studiu clinic, realizat de Universitatea Oxford, a declarat la BBC Radio Four că, în urma testelor efectuate pe șoareci, există indicii potrivit cărora combinațiile de vaccinuri ar putea asigura un sistem imunitar mai bun.”


John Bell, profesor a Universitatea Oxford: „Adică eşti mai bine "echipat" ca să înfrunţi tulpina sud-africană, braziliană şi orice alte variante care apar peste tot prin lume.”


VIDEO PROTVPLUS.RO