Dan Barna, vizat de verificări ale Departamentului Antifraudă. Reacția USR

Dan Barna
Agerpres

Președintele USR și candidat la alegerile prezidențiale, Dan Barna, este vizat de verificări ale Departamentului pentru Lupta Antifraudă, potrivit unui răspuns oficial primit de publicația Rise Project

"Instituția noastră desfășoară o acțiune de control cu privire la proiectul "Punți comunitare", COD SMIS 56760, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba.

De asemenea, Departamentul pentru lupta antifraudă efectuează verificări preliminare cu privire la proiectele "SES-am Deschide-te!", al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba și "Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural", al cărui beneficiar este Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL", se arată în răspunsul oficial al DLAF, remis publicației Rise Project.

Jurnaliștii de la Rise Project au publicat o anchetă în care s-au prezentat documente potrivit cărora mai multe proiecte sociale cu fonduri europene gestionate de firma lui Dan Barna, inainte ca acesta sa intre in politica, au avut același model autohton prin care banii europeni s-au scurs către firme de casă.

Citește și
Dan Barna
Dan Barna promite autostrăzi şi impozit zero pe salariul minim

 

Reacția USR

USR afirmă, referitor la verificarea contractelor pe care firma în care a fost partener preşedintele Dan Barna le-a derulat cu fonduri europene, că acestea au mai fost verificate de organismele intermediare şi de autorităţile de management, "care nu au găsit niciun fel de nereguli financiare sau de oricare altă natură". "Orice verificare şi re-verificare a activităţii mele este binevenită. Am fost şi rămân deschis şi transparent, ca întotdeauna", spune Dan Barna, potriviti News.ro

USR arată, într-o postare pe Facebook, că a luat notă de "încă o verificare a contractelor pe care firma în care a fost partener preşedintele Dan Barna le-a derulat cu fonduri europene".

Conform sursei citate, acestea au mai fost verificate de organismele intermediare şi de autorităţile de management care nu au găsit niciun fel de nereguli financiare sau de oricare altă natură. Contractele au fost în regulă, aşa cum a demonstrat rambursarea integrală a fondurilor, fără corecţii financiare.

"Orice verificare şi re-verificare a activităţii mele este binevenită. Am fost şi rămân deschis şi transparent, ca întotdeauna", a declarat Dan Barna, candidatul USR PLUS la Preşedinţie.

USR mai arată că "apreciază răspunsul rapid al DLAF - o instituţie din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea Primului-Ministru Viorica Dăncilă - în aceeaşi zi cu solicitarea de informaţii a Rise Project".

Ancheta Rise Project

 "Proiectele ”îngropate” de Grupul de Consultanţă şi Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, s-au numit “Punţi Comunitare” (social), “SES-am Deschide-te” (social)şi “Biblioteca Bunelor Practici”(antreprenorial)", scriu jurnaliștii de la Rise Project, potrivit News.ro.

”În centru se află candidatul Alianţei 2020 USR PLUS, consultant pe fonduri europene, apoi fost secretar de stat în guvernul tehnocrat la Ministerul Fondurilor Europene. Barna, 44 de ani acum, a ieşit din firmă de îndată ce a intrat în minister. L-a avut asociat pe Dragoş Jaliu, 50 de ani, conferenţiar la SNSPA, unde predă chiar cursul de Managementul proiectelor şi programelor internaţionale – Dezvoltare regională şi fonduri structurale”, relatează Rise Project.

Jurnaliştii mai afirmă că prezidenţiabilul vrea să-i întoarcă pe români în ţară, dar şi-a consolidat cariera pe seama unora nevoiţi să plece şi că ”şi-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de şcoală”.

”La bilanţ, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este este profitabil sieşi, în timp ce oameni aflaţi în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie. Vorbim despre persoane cu dizabilităţi sau proveniţi din medii defavorizate, greu de integrat pe piaţa muncii şi extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câştigat milioane sub pretextul facerii de bine”, relatează Rise Project.

Conform Rise Project, cele ”trei proiecte europene generoase arată ca după război”.

”Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăţi fictive, furturi de echipamente şi discursuri despre frumuseţea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, multă dezamăgire. Regulile erau clare. Finanţate de UE în spiritul coeziunii, afacerile sociale se află la intersecţia sectorului de antreprenoriat cu cel non-profit, funcţionând pe principiul reinvestirii profitului şi utilizând excedentele în scopuri sociale. Sistemul este următorul: banii vin de la Comisia Europeană la beneficiarul fondurilor, în cazul nostru Consiliul Judeţean (CJ) Alba, care adăuga şi o mică cofinanţare. Apoi fondurile sunt distribuite înspre parteneri, printre care şi coordonatorul regional de proiecte, adică firma lui Barna şi a partenerului său, Dragoş Jaliu. De aici ajung spre întreprinderile sociale”, scrie Rise Project, care prezintă fiecare caz în parte.

Rise Project a anunţat încă de luni seară că va publica ”Adevărul despre Dan Barna”.

Prezidenaţiabilul USR - PLUS a precizat că aceştia au investigat proiecte pe care le-a desfăşurat în perioada anterioară intrării în politică şi care nu au rezistat, el spunând că a contribuit la reuşita a zeci de proiecte şi că a ajutat autorităţi publice şi ONG-uri să acceseze fonduri.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Care sunt cele 4 condiții pe care le pune USR ca să voteze un Guvern liberal
Care sunt cele 4 condiții pe care le pune USR ca să voteze un Guvern liberal

Președintele USR Dan Barna a anunțat luni care sunt cele 4 condiții pe care formațiunea sa le pune liberalilor, dacă vor să fie susținuți în Parlament la învestirea noului Guvern.

Dan Barna promite autostrăzi şi impozit zero pe salariul minim
Dan Barna promite autostrăzi şi impozit zero pe salariul minim

Candidatul Alianţei USR-PLUS la alegerile prezidenţiale, deputatul Dan Barna, propune în programul său construcţia de autostrăzi şi impozit zero pe salariul minim.

Barna: ”Vom solicita preşedintelui varianta anticipatelor. Pot fi doi premieri respinşi”
Barna: ”Vom solicita preşedintelui varianta anticipatelor. Pot fi doi premieri respinşi”

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat joi, după adoptarea moţiunii de cenzură, că formaţiunea pe care o conduce va merge la consultările de la Cotroceni pentru a susţine varianta alegerilor anticipate.

Prima reacţie a lui Dan Barna, după moţiune.
Prima reacţie a lui Dan Barna, după moţiune. "Nu am votat ca să vină Ponta la putere"

Preşedintele USR susţine că soluţia, în acest moment, o reprezintă declanşarea alegerilor anticipate.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.