Daca ar lovi Pamantul, impactul ar fi ca al unei bombe atomice. Asteroidul care ne urmareste
Un asteroid care are o orbita similara cu cea a Pamantului, numit 2012 DA14, va trece razant pe langa noi, mai aproape fata de orbitele satelitilor artificiali.
Analiza riscului de impact al NASA arata ca probabilitatea ca obiectul spatial sa loveasca planeta noastra nu este foarte mare, dar pe data de 15 februarie anul viitor, asteroidul va trece la doar 27.000 de kilometri departare de Terra, mult mai aproape fata de satelitii geostationari.
Daca un obiect de o asemenea marime ar lovi planeta, ar cauza o explozie similara cu a unei bombe atomice.
Doi astronomi de la Observatorio Astronómico de La Sagra, din Spania, au depistat asteroidul "2012 DA14" in ultima parte a lunii februarie, iar orbita sa a fost calculata ca fiind foarte apropiata si asemanatoare cu cea a Terrei.
NASA a identificat un asteroid care ameninta sa loveasca Terra in anul 2040
NASA a identificat un asteroid care ar putea sa loveasca Terra pe 5 februarie 2040, iar o echipa de cercetatori studiaza deja solutiile potentiale pentru devierea traiectoriei acestui obiect ceresc, fiind luata in calcul inclusiv posibilitatea folosirii unor arme nucleare.
Asteroidul 2011 AG5 are un diametru de 140 de metri si a atras atentia savantilor din grupul UN Action Team on near-Earth objects (NEO), o organizatie afiliata Organizatiei Natiunilor Unite care monitorizeaza obiectele ceresti din vecinatatea Terrei.
Asteroidul va trece foarte aproape de Pamant in anul 2040 iar probabilitatea unei coliziuni cu planeta noastra este de 1 la 625, insa acest risc ar putea sa se modifice in viitorul apropiat.
Daca 2011 AG5 va lovi Terra, el are potentialul de a distruge un oras intreg si de a face milioane de victime, dar nu va putea sa provoace extinctia rasei umane. Asteroidul despre care se crede ca ar fi cauzat disparitia dinozaurilor in urma cu 65 de milioane de ani avea un diametru de circa 14,5 kilometri. Prin comparatie, 2011 AG5 are un diametru de 140 de metri.
In urmatorii 8 ani exista una din 8 sanse ca Pamantul sa fie lovit de o furtuna solara catastrofala