In urmatorii 8 ani exista una din 8 sanse ca Pamantul sa fie lovit de o furtuna solara catastrofala
Terra are 12% sanse sa treaca printr-o eruptie solara imensa, pana in 2020. Un astfel de eveniment ar provoca pagube incalculabile si ne-ar trebui un deceniu sa ne revenim, apreciaza specialistii.
Un astfel de eveniment astronomic este considerat o raritate. Ultima furtuna solara gigantica, cunoascuta sub numele Evenimentul Carrington, a avut loc acum 150 de ani si a fost cea mai puternica inregistrata vreodata in istoria cunoscuta a omenirii.
Faptul ca un astfel de eveniment s-ar putea produce din nou, existand o posibilitate mai mare de 10% in urmatorii 8 ani, este un lucru foarte important si totodata surprinzator pentru fizicianul Pete Riley, om de stiinta la Predictive Science din San Diego, California, care a publicat recent "prognoza Vremii Spatiale".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Soarele trece prin cicluri de cate 11 ani in care activitatea sa creste si descreste. In timpul maximului de activitate, apar pe suprafata sa foarte multe pete solare si tornade magnetice enorme erup. Ocazional, aceste "flacari de foc" sunt improscate in spatiu.
In felul in care oamenirea a devenit dependenta astazi de energie, o astfel de furtuna gigantica ar avea consecinte catastrofale, avertizeaza expertul. Exista pericolul ca nu numai liniile electrice sa fie distruse, ci sa contribuie la erodarea oleoductelor sau gazoductelor. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca toate echipamentele care folosesc sisteme GPS sau de comunicatie de pe Pamant vor fi "la pamant".
In timpul unei asemenea furtuni care a avut loc in 1989, de exemplu, Compania de hidrocentrale din Quebec, Canada, a intrat in blocaj timp de 90 de secunde, iar avariile au fost reparate abia dupa 9 ore, timp in care milioane de oameni au ramas in bezna.
Sursa: Pro TV
Etichete: nasa, furtuna geomagnetica, furtuna solara, explozii solare,
Dată publicare:
29-02-2012 20:45